07:35 / 07.11.2018.

Autor: T.V./I.R.K./K.V./HRT

Za čišćenje Zagreba trebat će još tjedan dana

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Već dva tjedna u Zagrebu nema redovitog odvoza i oporabe plastike i plastične ambalaže pa su kvartovi zatrpani otpadom. Razlog je bizaran. Ispunjene su planirane kvote za prikupljanje otpada.
Već dva tjedna u Zagrebu nema redovitog odvoza i oporabe plastike i plastične ambalaže pa su kvartovi zatrpani otpadom. Razlog je bizaran. Pri potpisivanju ugovora o oporabi plastike procijenjene su premale količine, ugovorene količine su prikupljene i partneri su plastiku prestali odvoziti.

Postavlja se pitanje zašto javnost nije na vrijeme obaviještena. "Uprava Holdinga znala je da je ta ugovorena količina pri kraju, no nismo mogli izlaziti u javnost jer smo pregovarali da na najbolji mogući način riješimo taj problem. U tim količinama plastike ima i mnogo drugog otpada. Računali smo na svijest građana da neće ubacivati toliko i onda su se te količine ispunile brže nego što smo očekivali", rekao je direktor Čistoće Goran Bradić.

Nove količine za oporabu otpada ugovorene su do travnja 2019., a koliko je vrijedan aneks ovog ugovora Bradić nije želio odgovoriti.

Prije dva dana sa zajednicom ponuditelja s kojima Čistoća već ima temeljni ugovor ipak je potpisan aneks koji vrijedi do travnja iduće godine. Pojačani odvoz otpada počeo je prošle noći. Radit će se u četiri smjene, a, prema procjenama, za normalizaciju stanja djelatnicima Čistoće trebat će tjedan dana. "Da bi se spriječilo ponavljanje ovakve situacije, upravo je u projektnoj fazi privremeno skladište na Jakuševcu", objasnio je Bradić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!