Za članove Vijeća za građanski nadzor obavještajnih agencija 11 kandidatura

26.05.2022.

10:01

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić

Predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost provest će u četvrtak razgovore s 11 kandidata za predsjednika i članove Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

- Na javni poziv za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija objavljen 30. ožujka 2022. stiglo je 11 pravovaljanih kandidatura , a odluku o tome tko će biti imenovan Sabor mora donijeti do kraja proljetnog zasjedanja 15. srpnja, kazao je predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Za članove Vijeća mogu biti imenovani hrvatski državljani visoke stručne spreme, pri čemu najmanje jedan član Vijeća mora biti diplomirani pravnik, diplomirani politolog i diplomirani inženjer elektrotehnike. Predsjednik i članovi Vijeća imenuju se na četiri godine i mogu biti ponovno imenovani, ne mogu biti članovi užeg rukovodstva političkih stranaka te ne smiju sudjelovati u stranačkim aktivnostima ili politički djelovati u Vijeću.

Za članove Vijeća provodi se temeljna sigurnosna provjera.

Pravovaljane kandidature biti će javno objavljene na saborskim mrežnim stranicama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!