Istraga nesreće Cessne trajat će mjesecima: "Meteorološki faktor bio je vrlo utjecajan"

31.05.2022.

10:04

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/Vijesti/IMS/B.A., T.V./HRT/Hina

Hrvoje Matejčić na mjestu nesreće

Hrvoje Matejčić na mjestu nesreće

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je jučer pronađena olupina sportskog zrakoplova Cessna, pri čijem je padu kod mjesta Broćanac nedaleko od Slunja poginulo četvero ljudi, traje istraga o okolnostima nesreće. Tijekom dana pripremao se teren za izvlačenje olupine, u čemu će sudjelovati policija i vojska s helikopterom, no zbog vremenskih uvjeta izvlačenje je odgođeno.

Na mjestu pada zrakoplova danas je bio naš Hrvoje Matejčić, koji je rekao da je najavljeno da će istraga trajati još mjesecima, a Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu naložilo je obdukciju tijela stradalih u nesreći kako bi se utvrdio točan uzrok smrti. Naveo je i da se izvlačenje olupine očekuje tek sutra, a možda i preksutra.


Matejčić je istaknuo da je zrakoplov pao na vrlo nepristupačnom mjestu.


- Mi smo danas hodajući jedva došli do tog mjesta uz pomoć hrvatske policije i zatekli smo stravičan prizor, rekao je Matejčić.


- Još se osjetio taj miris kerozina, odnosno avionskog goriva, dodao je.

Što se tiče same nesreće i uzroka, to će se još mjesecima istraživati, neće se moći sada doznati puno više jer nema niti crne kutije koja bi možda mogla dati zadnje podatke o nesretnom slučaju, naveo je Matejčić. Istaknuo je da to nije prvi slučaj na tom području.


- Ovo područje sudara klima i atmosferskih utjecaja očito utječe na nepovoljne klimatske zračne utjecaje, rekao je Matejčić, dodajući da je sada teško nagađati o uzroku te da se niti zrakoplovni inspektor ne usuđuje ništa oko toga komentirati.


- O uzroku pada ne bih u ovom trenutku govorio. Ne bih iznosio nikakve zaključke, teorije i mišljenja dok argumentirano ne potvrdimo neke stvari. Mogu reći da je meteorološki faktor bio sigurno vrlo utjecajan, meteorološki uvjeti bili su, 'ajmo reći, najblaže rečeno složeni, pogotovo za ovakav mali avion, rekao je glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin.

Petrin je izdvojio dijelove aviona na kojima treba obaviti istragu. 

- Istraga nije gotova, gotov je ovaj terenski dio očevida, sada dalje ide sakupljanje informacija, dokumentacije, komunikacija sa stranim istražnim tijelima pošto je avion njemačke registracije i troje osoba iz aviona su njemački državljani, tako da će biti potrebno izmjenjivati te informacije i dokumentaciju s njemačkim istražnim tijelom. Takva je procedura da mi to sve preko njih rješavamo, rekao je Petrin.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) izvijestila je u utorak nakon očevida da se nastavlja istraga nesreće te da će konačni rezultati biti objavljeni na internetskoj stranici Agencije.


U nedjelju, 29. svibnja 2022. oko 11.30 sati prema lokalnom vremenu prijavljen je nestanak s radara zrakoplova tipa Cessna 182 registarskih oznaka D-EGLF na području Slunja. U zrakoplovu su bile četiri osobe, pilot i troje putnika, jedna osoba s dvojnim državljanstvom (Njemačka Švicarska), dvije osobe s njemačkim državljanstvom i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom. Sve četiri osobe su smrtno stradale, navela je Agencija.

Odmah nakon događaja Agenciju je obavijestila Hrvatska kontrola zračne plovidbe i Operativno-komunikacijski centar Ministarstva unutarnjih poslova. Istražitelji zrakoplovnih nesreća Agencije izašli su na teren i proveli očevid. Daljnja istraga je u tijeku. Nakon završene sigurnosne istrage konačni rezultati bit će javno objavljeni na internetskoj stranici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu www.ain.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!