14:54 / 14.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Za energetsku obnovu kuća 142 milijuna kuna

Foto: ilustracija, Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: ilustracija, Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Energetska obnova odnosi se na dvije ciljne skupine korisnika - građane u riziku od energetskog siromaštva i za ostale vlasnike obiteljskih kuća.
Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća bit će objavljen u lipnju, a za tu namjenu osigurano je 142 milijuna kuna, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Poziv za energetsku obnovu odnosit će se na sve obiteljske kuće
, bez obzira na godinu izgradnje, a osnovni uvjet je da se radi o legalno izgrađenim objektima, rekao je Štromar na sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o izmjeni i dopuni programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Program energetske obnove obiteljskih kuća pripremljen je i prije, no postupak je bio odgođen zbog koronavirusa, podsjetio je Štromar. Iako je natječajem predviđeno 142 milijuna kuna, Štromar vjeruje, a kaže da je to i intencija Vlade, da će u skoroj budućnosti za ovaj projekt biti osigurana i dodatna sredstva, prema broju prijava i stvarnim potrebama.

Potpuno financiranje energetske obnove ranjivoj skupini građana

Kako stoji u odluci Vlade, s osiguranih 142 milijuna kuna sufinancirati će se energetska obnova za dvije ciljne skupine korisnika - ranjive skupine građana u riziku od energetskog siromaštva, te za sve ostale građane vlasnike obiteljskih kuća.

Pritom, za građane koji su u opasnosti od energetskog siromaštva predlaže se financiranje investicije u cijelosti, za tu skupinu korisnika kani se izdvojiti 20 posto ukupno raspoloživih sredstava, ili 28,4 milijuna kuna, pri čemu bi se obnovilo 115 obiteljskih kuća građana iz navedene kategorije.

Za sve ostale vlasnike obiteljskih kuća energetska obnova bi se sufinancirala u vrijednosti 60 posto iznosa ukupne investicije, a sredstvima sufinanciranja u iznosu od 113,6 milijuna kuna bi se obnovile 1234 obiteljske kuće. Po podacima iz obrazloženja, investicija u energetsku obnovu 1349 obiteljskih kuća iznosi ukupno 217,7 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!