20:16 / 01.10.2019.

Autor: HRT

"Za HDZ je najbolji izborni pokazatelj dan samih izbora"

-

-

Foto: - / -

Ministar gospodarstva Darko Horvat u Temi dana komentirao je predsjedničke izbore i kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović, novu odgodu odluke o sudbini Uljanika te još nekoliko gospodarskih aktualnosti.
Ministar gospodarstva Darko Horvat u Temi dana komentirao je predsjedničke izbore i kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović, novu odgodu odluke o sudbini Uljanika te još nekoliko gospodarskih aktualnosti.

Ministar je u studio HRT-a došao s užeg Predsjedništva HDZ-a s kojeg je najavljeno da će Kolinda Grabar-Kitarović svoju kandidaturu objaviti sutra. Horvat kaže kako ima punu potporu stranke.

O predsjedničkim izborima i kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović

- Aktualna predsjednica od sutra kreće po još jedan mandat. Najuže rukovodstvo stranke bit će sutra s njom, uključujući i njezin tim koji se kompletira. Finiširamo izborni program, u nekoliko sljedećih tjedana i on će biti objavljen. Dakle, kampanja se zahuktava. Puna podrška stranke aktualnoj predsjednici i mi smo sigurni u novih pet godina, poručio je Horvat.

Istraživanje koje provodi HRT - HRejting nedavno je pokazalo da bi 20% birača HDZ-a svoj glas radije dalo Miroslavu Škori nego Kolindi Grabar-Kitarović. Horvat kaže da će prema njihovim pokazateljima u drugi krug ući Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović.

- Siguran sam da će veliki dio biračkog tijela koji će u prvom krugu svoj glas dati Miroslavu Škori, u drugom krugu glasati za Kolindu Grabar-Kitarović, istaknuo je.

- Mi smo svjesni činjenice da je za HDZ uvijek najbolji izborni pokazatelj bio dan samih izbora. Nikada u anketama nismo stajali dobro, nikada nam izlazne ankete nisu davale pobjedu, a kao što ste i sami svjesni najviše je izbornih pobjeda išlo na stranu HDZ-a, kaže Horvat.  

sudbini Uljanika

Na Trgovačkom sudu u Pazinu danas je odgođena odluka o tome ide li Uljanik Brodogradilište u likvidaciju ili stečaj, a ta bi odluka trebala biti donesena potkraj mjeseca odnosno nakon ročišta za Uljanik d.d. koje je zakazano za 25. listopada. Sindikati pak smatraju da su spremni za proizvodnju. Pitanje je hoće li Vlada dati priliku Uljaniku?

- Model sanacije Uljanika će biti stavljen na stol onoga trenutka kada bude pozitivan, onoga trenutka kada odlučimo investirati i zaraditi kao što je to situacija u 3. maju. Za nekoliko ćemo dana imati prilike vidjeti prve konture novoga stečajnoga plana i programa. Svjesni smo činjenice da nam za brodove koji su trenutačno u Uljaniku treba određena podrška hrvatskih financijskih institucija. Teško da u ovome trenutku sam Uljanik može dobiti kreditni aranžman ili sredstva u nekoj komercijalnoj banci. Dakle u onome trenutku kada budemo sigurni da je računica pozitivna krećemo u realizaciju stečajnoga plana, najavio je ministar.

Kaže kako Vlada nije odustala od Uljanika.

- Jasna strategija postoji, ta strategija mora dovesti do toga da iznos sredstava koji ćemo uprihoditi bude veći od iznosa koji ćemo investirati. I kada budemo u to sigurni i za pulski će škver krenuti operacija slična onoj u Rijeci, poručio je dodavši da je on zadnji koji bi zagovarao stečaj Uljanika.

O gospodarskom rastu

Eurostat je jučer objavio izvješće koje pokazuje kako je stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i Hrvatskoj u kolovozu blago kliznula u odnosu na mjesec ranije, čime se Hrvatska spustila još dublje ispod prosjeka eurozone. Ministar kaže da je samo u svibnju i kolovozu ta bilanca bila negativnog predznaka dok su svi ostali mjeseci u 2019. imali pozitivan trend.

- U prvoj polovici godine imali smo gospodarski rast od preko 3,5 posto, imat ćemo rast i u idućem kvartalu. Rastemo na bazi povećane potrošnje zato što raste prosječna plaća, raste i minimalna plaća, rastu i mirovine. Ali u jednoj godini takvog kontinuiteta teško je ispraviti ostavštinu prošlosti kada takvih pozitivnih trendova nije bilo. Ono što mene, kao ministra gospodarstva, posebno veseli je rast industrijske proizvodnje, istaknuo je dodavši da u prvih devet mjeseci sve brojke bilježe rast, pa i turizam u koji su mnogi sumnjali.

O budućnosti Hrvatske

Ministar Horvat je komentirao i odljev radnika iz naše zemlje rekavši da se oko 50 posto onih koji su otišli vratilo nazad.

- Tome je doprinijelo otvaranje novih radnih mjesta te brojne mjere koje je ova Vlada donijela, ustvrdio je. 

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da nam je rizik od siromaštva porastao na 19,3 posto u 2018. te da je četvrtina građana na rubu siromaštva. 

- Niti ova Vlada niti svi mi koji smo dionici politike ne zatvaramo oči pred činjenicom da u ovome trenutku imamo relativno niske mirovine i minimalne plaće. Što radi Vlada i što je Vlada napravila u protekle tri godine? Ako pogledate taj relativni iskorak koji se dogodio u zadnje dvije godine on ja 2-3 puta veći u odnosu na kumulativni efekt triju vlada prije ove, naglasio je ministar.

- Ja ne kažem da se u Hrvatskoj u ovom trenutku živi bajno, ja ne kažem se živi raskošno. Ali ako osiguramo ovakav trend kakav je prisutan u Hrvatskoj u protekle tri godine - Hrvatska ima perspektivu, poručio je Horvat.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!