Za krvi se napit' - reportaža zbog koje je naša ekipa ostala zarobljena na Visu

17.11.2019.

13:57

Autor: Ivana Šilović/More/HRT

default error photo
Ivana Šilović i Jako Deronja ipak su se nakon dva dana ukrcali na prvi trajekt i donijeli za emisiju More još jednu slanu priču.
Zbog južine HRT-ova je ekipa prije nekoliko dana ostala zarobljena na Visu. Snimajući reportažu o nepostojanju laboratorija za vađenje krvi na tom otoku, vjetar i valovi zaustavili su i njih, i brodove i uzorke krvi da dođu do kopna. Ivana Šilović i Jako Deronja ipak su se nakon dva dana ukrcali na prvi trajekt i donijeli za emisiju More još jednu slanu priču.

Nedavna priča s otoka Hvara o ukidanju jedinog laboratorija za vađenje krvi izazvala je burne reakcije. No već više od deset godina s istim se problemom  nose mještani Visa. Njihovi uzorci svakodnevno putuju brodom iz Visa u Split. Sve je dobro u ljetnim mjesecima, ali kad je nevrijeme, sve se dodatno komplicira.

Ovotjedno orkansko jugo, kažu, jedno od najsnažnijih u povijesti mjerenja, zaokružilo je  ovu priču o sve lošijem zdravstvenom sustavu na otoku  Visu. Prije desetak godina nečijom odlukom, uštede radi, ugašen je Dom zdravlja Vis, a time i laboratorij za vađenje krvi.

- Na otoku funkcionirao je samostalan Dom zdravlja Vis pri kojemu je bio laboratorij i svi liječnici. Kad se dogodila reorganizacija prije nekih 15, 20 godina, ugašeni su svi domovi zdravlja i Vis je pripao Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, kaže Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.

Od onda Komižani samo jednom, a Višani četiri puta tjedno, mogu vaditi krv na svom otoku.

Nakon toga uzorci na analizu putuju brodom u Split jer je briga o krvnim pretragama dodijeljenja splitskom laboratoriju. Laborantica Snježana Mardešić  veza je otoka i kopna.

Njezin posao je, kaže, vađenje krvi, stabiliziranje, centrifuga, odvajanje, pakiranje i transport u Split. Zbog nemogućnosti provjere krvne slike na Visu, nekad se diže i helikopter.

Što se dogodi kad beba dobije vrućicu i potrebna je hitna analiza krvi u mjestu gdje laboratorija nema, pogledajte u prilogu:

Pogledajte priču:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!