14:15 / 24.05.2018.

Autor: M.M./Hina

ZA: 'Lex LNG' želi zaobići otpor lokalne zajednice, ali i propise za koncesioniranje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Aktivisti Zelene akcije (ZA) ispred Hrvatskog sabora prosvjedovali su protiv donošenja Zakona o LNG-u po hitnom postupku.
Aktivisti Zelene akcije (ZA) ispred Hrvatskog sabora prosvjedovali su protiv donošenja Zakona o LNG-u po hitnom postupku. Pozvali su zastupnike da glasuju protiv i poručili da je nesporno kako se radi o propisu koji će imati vrlo velik utjecaj na okoliš.

Udruga je apelirala na saborske zastupnike da poštuju mišljenje stanovništva i ne donosu kontroverzni zakon čija je jedina svrha ubrzati provedbu projekta koji nije u javnom interesu, već je neprihvatljiv za okoliš i ekonomski neisplativ.

Aktivisti ističu kako nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjena nužnost tako dugog razdoblja koncesije te izražavaju sumnju da je naknadno ubacivanje visine naknade za lokalnu i regionalnu samoupravu samo pokušaj kupovanja njihove šutnje.
Nedopustivim smatramo da se zakon donosi po hitnom postupku jer za sobom povlači dodatno smanjenje vremena za parlamentarnu, pa time i javnu raspravu, a nije naveden nijedan valjani razlog za to, istaknula je Marija Mileta iz ZA. Dodala je kako je jedina svrha zakona zaobilaženje otpora lokalne i regionalne zajednice te skraćivanje postupaka predviđenih propisima za koncesioniranje.

Iz ZA poručuju da Prijedlog zakona predviđa isplatu godišnje naknade za sigurnost opskrbe tvrtki LNG Hrvatska ako se ne ostvare dovoljne količine plina.
Za usporedbu, trošak plutajućeg LNG terminala kod grada Livorno u Italiji od inicijalnih 200 stajao je oko 900 milijuna eura. I ondje je donesen poseban zakon u kojem stoji da će država pokriti 71,5 posto izgubljenih prihoda, tj. građanima Italije povećani su računi za terminal koji nije funkcionalan, objasnili su.

Aktivisti naglašavaju kako ne postoji jamstvo da se to neće dogoditi i u Hrvatskoj i da zakon ni na kakav način ne štiti građane.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!