Za Možemo! upitni razlozi gradnje novog pročišćivača u Rijeci

29.03.2023.

12:43

Autor: T.D./HRT/Hina

Rijeka

Rijeka

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Politička platforma Možemo! ocijenila je u srijedu upitnim motive gradnje novog biološkog pročišćivača otpadnih voda na Delti u središtu Rijeke, u sklopu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka. 

Vijećnik Možemo! u riječkom Gradskom vijeću Nebojša Zelič istaknuo je na konferenciji za novinare da Možemo! podržava projekt zamjene cijevi i dogradnje sustava, ali da nije sasvim jasno zbog čega se predviđa gradnja novog pročišćivača vrijednog više od 65 milijune eura.

Podsjetio je da nisu bili ni u Gradskom vijeću Rijeke niti u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije kad se o tome odlučivalo, pa sad žele ukazati na ta pitanja.

- Temeljni problem je neobična odluka da se postojeće tehničko rješenje pročišćivača vode širi i mijenja rješenjem za koje stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde da će donijeti još veće troškove i udar na džepove građana. Posebno zato što postojeće rješenje zadovoljava sve predviđene okvire za ispust vode i svi parametri pokazuju znatno manje vrijednosti štetnih sastojaka u otpadnoj vodi od dopuštenih, naveo je Zelič.

Županijski vijećnik Možemo! Orjen Petković ustvrdio je da nema potrebe za promjenom tehnologije pročišćivača i gradnjom novog uređaja jer to donosi povećane troškove održavanja, operativnog upravljanja, infrastrukturne zahvate i povećanje cijene zbrinjavanja otpadnih voda.

- Prema dostupnim podatcima o postojećim, ali manjim pročišćivačima, njihovo djelovanje povećava cijenu prostornog metra vode za korisnike, u koju se ugrađuje zbrinjavanje otpadnih voda, za 25 do 60 posto, naglasio je Petković.

- Taj način obrade otpadnih voda iziskuje i stalni odvoz otpadnog mulja, a time i mogućnost bioloških akcidenata, upozorio je.

Njegova kolegica, vijećnica Morena Lekan ponovila je da iz Možemo traže jasne odgovore zašto se kreće u izgradnju novog uređaja i promjenu tehnologije te koja će biti konačna cijena za građane.

S obzirom na moguće neugodne mirise iz biološkog pročišćivača, upitala se kako će to utjecati na buduću marinu u Porto Barošu, udaljenu samo stotinjak metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!