10:52 / 27.06.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Za napad na zdravstvene djelatnike i do pet godina zatvora

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Reakcija je to na pojavne oblike prisila usmjerenih prema zdravstvenim djelatnicima, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice uputila izmjene i dopune Kaznenoga zakona kojima se uvodi novo, samostalno kazneno djelo prisila prema zdravstvenom radniku, za koje je predviđena kazna i do pet godina zatvora.

Reakcija je to na pojavne oblike prisila usmjerenih prema zdravstvenim djelatnicima u vezi s obavljanjem njihove djelatnosti kao javne službe, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Prema prijedlogu izmjena zakona, tko doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu, silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Čak 93% anketiranih liječnika doživjelo nasilje - traže zaštitu

Ako je tim kaznenim djelom doveden u opasnost i život ili tijelo tih zdravstvenih djelatnika ili im je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!