Za neodržavana osječka pročelja stižu i upozorenja i kazne

05.10.2022.

21:03

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Mnogi Osječani već dugo su nezadovoljni zbog neodržavanih pročelja. Veliki je to gradski problem jer neke zgrade niz godina stoje zapuštene i neuređene. Na nekima su još vidljive ratne rane, a neke su se jednostavno, od starosti, počele urušavati pa su i prijetnja prolaznicima. Aktualna gradska vlast odlučila je tomu stati na kraj. Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali i izriču kazne.


U šetnji središtem Osijeka mnogi građani izbjegavaju prolaziti uz neke zgrade. Svi se slažu da vlasnici trebaju održavati vanjske dijelove svojih zgrada, posebice kad zbog oštećenja i dotrajalosti ometaju korištenje javnih površina te narušavaju izgled ulice ili naselja. Problem dugotrajno zapuštenih pročelja zgrada grad pokušava riješiti projektima sufinanciranja njihove obnove. Za tu je namjenu u gradskom proračunu, iz sredstava spomeničke rente, osigurano malo više od 2 milijuna kuna.

- U našem mandatu je financirano 14 pročelja i krovova, ukupne vrijednosti 3,2 mil. kn, od čega je grad Osijek sufinancirao 2,1 milijun kn, dok su suvlasnici, odnosno vlasnici objekata 1,1 mil. kn sufinancirali, kazao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Otkako grad sufinancira obnovu pročelja pojedine su ulice doslovno oživjele.

- Vidimo da je naša Europska avenija, kao ponos našega grada, obnovom triju pročelja dobila puno veći značaj. Jednako tako i vrlo zapuštena kuća koja se nalazi na središnjem trgu, koja je bila ponos grada u prošlosti, premda je bila najmanja na tom trgu sa svojim predivnim drvenim izlogom, sada je nakon obnove ponovo dobila stari sjaj, izjavio je Grgur Marko Ivanković, povjesničar umjetnosti.

Stari sjaj neki ne mogu, a neki ne žele vratiti, stoga su komunalni redari počeli pisati kazne. Od početka mandata aktualne gradske vlasti stigla su 24 upozorenja i 15 kazni.

- Kazne se kreću sada, po važećoj odluci o komunalnom redu, 3.000 kn za pravnu osobu, 800 kn za odgovornu osobu unutar pravne osobe, 1500 kuna za obrtnike, 800 kuna za fizičke osobe - što nisu prevelike kazne. Planiramo na jednoj od slijedećih sjednica gradskog vijeća mijenjati tu odluku i podići te kazne na maksimalne iznose, izjavio je Vulin. 

Mišljenja građana su podijeljena. Neki smatraju da nema razloga za kazne, da fasade treba popraviti, a drugi da kazne treba platiti jer se o pročelju nije vodilo računa.

Kaznama i sufinanciranju obnove pročelja cilj je da "slavonska metropola" bude ljepša, sigurnija i urednija, na ponos građana koji u njoj žive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!