Za Palčiće iz Petrove kupljeni inkubatori

19.05.2020.

17:40

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
U zagrebačkom potresu teško je stradao Odjel neonatologije u rodilištu u Petrovoj. Kako bi se Palčići što prije vratili, pokrenuta je akcija i prikupljeno je gotovo 5 i pol milijuna kuna.
U zagrebačkom potresu teško je stradao Odjel neonatologije u rodilištu u Petrovoj. Zbog toga su najmanji od svih hrabrih ljudi, Palčići, koji se od svog prijevremenog rođenja bore za život - tog hladnog nedjeljnog jutra morali biti premješteni, što su scene kojih se svi jako dobro sjećamo. Kako bi se Palčići što prije vratili u Petrovu, pokrenuta je akcija u kojoj je već prikupljeno gotovo 5 i pol milijuna kuna.

Zbog potresa je zatvoren stari odjel. U jedinici intenzivnog liječenja trinaestero je djece, novi se prostor priprema.

- U kojem se upravo vrše tehničke radnje da se instaliraju dovodi plina i dovodi kisika koji su neophodni za svaki inkubator, tu će biti smješteno 8 inkubatora, rekao je doc. dr. sc. Goran Vujić v. d., predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, KBC Zagreb.

Zahvaljujući akciji "Vratimo palčiće u Petrovu" prikupljeno je gotovo 5 i pol milijuna kuna. Inkubatori i sva potrebna oprema su kupljeni.

- Stiže 14 inkubatora od kojih su 9 naša donacija a preostalih 5 inkubatora su pojedinačne donacije raznih tvrtki, rekla je Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Palčići.

Tako da očekujemo tijekom sljedećeg tjedna da bi naša neonatološka njega počela raditi punim kapacitetom s novom opremom u postojećim prostorima koji zadovoljavaju aposlutno njihove potrebe trenutačno, navodi Vujić.

Voditelji humanitarne akcije od države traže samo jedno.

- Tražimo da nam se vrati PDV koji smo platili kroz naš humanitarni rad kako bismo i dalje mogli kupovati našim Palčićima uređaje koji život znače, ističe Vučko.

Dopis Ministarstvu financija već su poslali.

- Mi ćemo naravno učiniti sve da u najkraćem mogućem roku odgovorimo a ja sam siguran potvrdno u smislu toga da se ta sredstva od PDV-a iskoriste odnosno vrate udruzi i da se iskoriste za određenu specifičnu namjenu, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Uređaje doniraju i bolnici Merkur, a cilj je pomoći svim rodilištima u Hrvatskoj. Vrhunac akcije tombola je koju pripremaju navijači Dinama. Kupon će stajati 30 kuna.

- U tomboli već sada imamo dres od Francesca Tottija potpisan, od nekoliko NBA zvijezda, kaciga Janice Kostelić s kojom je osvojila oplimpijsku medalju, do kopački Velimira Zajeca koje je nosio 82. godine, to je dio povijesti to ne možete nigdje kupiti i moći ćete ih osvojiti u toj tomboli. Ovu lavinu dobrote je teško zaustaviti, ljude je teško zaustaviti, rekao je Juraj Čošić, predsjednik udruge "Dinamo to smo mi".

I zato palac gore za sve koji se bore za Palčiće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!