18:05 / 02.05.2020.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT

Za Palčiće ponudio svoju najvredniju uspomenu

-

-

Foto: - / -

Osoblje intenzivne neonatologije svaki se dan koristi nedostatnom opremom. Većina inkubatora već je dotrajala, a nedostaju im i monitori za praćenje životnih funkcija.
I dalje traje akcija 'Vratimo Palčiće u Petrovu'. Pokrenuli su je Dinamovi navijači, u suradnji s poznatim sportašima kako bi se prikupio novac za obnovu i uređenje bolnice u Petrovoj. Posebno dirljiva bila je objava dječaka s Downovim sindromom, koji je odlučio darovati svoju loptu s potpisom legendarnog velškog nogometaša Ryana Giggsa.

Snimka stradanja Petrove bolnice obitelj Perković nije ostavila ravnodušnom. Kao donaciju za Palčiće, Ante Perković je velikodušno priložio svoju najvredniju uspomenu.

- Ovo je lopta koju je potpisao Ryan Giggs i Anti je vrlo draga dobio ju je negdje prije 4 godine, kada je upoznao Ryana - objašnjavaju Lucija i Ante Perković.

Osoblje intenzivne neonatologije svaki se dan koristi nedostatnom opremom. Većina inkubatora već je dotrajala, a nedostaju im i monitori za praćenje životnih funkcija.

- Ne možete jednostavno stalno biti uz nedonošče a morate s druge strane intenzivne točno vidjeti što se događa tako da ti monitori isto moraju biti adekvatno dimenzionirani - kaže dr. Damir Lončarević, pedijatar neonatolog u jedinici za intenzivno liječenje.

I prostor je problematičan. Oštećena je Jedinica intenzivnog liječenja, a vrijedno osoblje i u takvim se uvjetima bori za život svakog Palčića.

- Kamo ćemo dalje u ovom trenutku je potpuno neizvjesno u ovaj dio zgrade i dalje ne možemo vraćati novorođenčad, ne možemo ovdje ulaziti jer su statičari procijenili da ovdje nije sigurno - otkriva dr Lončarević.

Građani su prepoznali Antin plemeniti cilj i potrebu bolnice. Novac je počeo stizati kako bi Ante zadržao loptu, ali i da najranjiviji pacijenti dobiju bolje uvjete njege.

- Ljudi se odriču stvari za koje su emotivno vezani, koji u njihovim životima a možda tako nama ne izgledaju neznancima vrlo vrijedne stvari, oni ih se odriču da bi pomogli palčićima - kaže Željka Vučko, Klub roditelja nedonoščadi Palčić.

- Ante, čestitam ti što si loptu koju sam ti potpisao u Zagrebu stavio na aukciju za humanitarnu akciju. A posebno hvala svima koji su uplatili sredstva kako bi Ante zadržao loptu - poručuje i sam Ryan Giggs.

Za pomoć Palčićima i Petrovoj do sada je prikupljeno više od 2.5 milijuna kuna, što je samo dio pomoći koja im je prijeko potrebna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!