12:49 / 20.12.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Za poticanje izvrsnosti u znanosti 126 mil. kn.

-

-

Foto: - / -

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani su ugovori o dodjeli nepovratnih sredstava za poticanje izvrsnosti u znanosti vrijedni oko 126 milijuna kuna.
Ugovore o dodjeli nepovratnih 126 milijuna kuna  za poticanje izvrsnosti u znanosti potpisali su u petak u Zagrebu s državnim tijelima predstavnici 24 fakulteta i instituta iz Hrvatske.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da u Hrvatskoj nikada dosad nije bilo toliko mogućnosti ulaganja u znanost, te da je njihov smisao da najbolji dobiju priliku. Govoreći o aktualnim projektima, istaknula je da nije riječ samo o projektima koji imaju dobru znanstvenu podlogu nego i veliku primjenjivost kako bi građani mogli imati koristi od znanosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi postupak dodjele nepovratnih sredstva, ali su projekte ocijenili neovisni stručnjaci, napomenuto je.

Posebno su istaknuti projekt pročišćavanja vode i dobivanja energije korištenjem novih kompozitnih materijala uz Sunčevo zračenje zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, projekt digitalizacije i unapređenja nutritivne skrbi oboljelih od kroničnih bolesti splitskog Kliničkoga bolničkog centra, projekt "Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze" zagrebačkog Agronomskoga fakulteta i projekt istraživanja i razvoja specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica karlovačkoga Veleučilišta.

Među potpisnicima su i zagrebački Geodetski, Geotehnički, Prehrambeno-biotehnološki, Prirodoslovno-matematički, Šumarski i Tekstilno-tehnološki fakultet, zatim splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije te osječki fakulteti: Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija te Građevinski, Poljoprivredni i Prehrambeno-tehnološki fakultet.

Projekt su također ugovorili Poljoprivredni institut Osijek, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Institut Ruđer Bošković i Klinička bolnica "Sveti Duh".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!