10:25 / 02.07.2019.

Autor: A.M./HRT

"Za pravi ulov" na sniženjima treba pričekati kolovoz

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 1. srpnja pa narednih 60 dana traju sezonska sniženja što će posebno razveseliti sve koji žele uštedjeti na budžetu.
Od 1. srpnja pa narednih 60 dana traju sezonska sniženja što će posebno razveseliti sve koji žele uštedjeti na budžetu.

-
Počela ljetna sniženja

Koliko domaća sniženja prate praksu ostalih zemalja Europske unije, jesu li dovoljna te koliko trgovci prodaju zaliha, razgovaralo se u Studiju 4 s Emom Culi, pomoćnicom direktorice Sektora za trgovinu HGK.

- Što se tiče drugih država Hrvatska je tu uskladila praksu po pitanju sezonskih sniženja i trgovci sa svojim ponudama te sniženjima nastoje privući potrošače kako ne bi došli do odljeva kapitala preko granice što je nekada bila praksa.

Iako se često navodi kako su sniženja u susjednim zemljama poput Slovenije, Italije pa i Austrije puno veća nego u Hrvatskoj, pomoćnica Coli odbacuje takve tvrdnje.

- Kad krenu sniženja obično imate gradaciju od 20-30 % u prvom valu, onda nakon mjesec dana sniženja dosežu 50 % i u zadnjem valu su sniženja 70-80%.

Za najveće uštede kupci će morati pričekati sredinu kolovoza. Za razliku od Europe, u SAD-u vrijede drugačija pravila. Već od prvoga dana sniženja kupci mogu kupiti proizvode koji su sniženi, primjerice sa 100 na 5 dolara.

Iz Hrvatske gospodarske komore upozoravaju potrošače da obrate pažnju na deklaraciju. Uz sniženu treba biti istaknuta i redovna cijena. Također, ako se radi o robi s greškom, mora biti posebno izdvojena i označena.

Iako se primjenjuju ljetna i zimska sezona sniženja, veliki trgovački lanci koriste praksu rasprodaje prošlogodišnje kolekcije.

- Ako se ne prodaju određene zalihe imate pravo i tijekom godine prodavati određenu robu po sniženim cijenama kako prodavač ne bi stvarao dodatne troškove i gubitke, a to je praksa u cijelom svijetu.

Sezonska sniženja su krenula i očekuje se veliki interes potrošača.

- Ako ste sretne ruke, možete si priuštiti i neke stvari koje niti ne pomišljate kupiti po redovnoj cijeni, zaključila je pomoćnica Coli.

Također, dodaje kako tijekom sezone sniženja vrijedi mogućnost povrata ili zamjene snižene robe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!