18:17 / 07.09.2019.

Autor: Martina Klaić/P.F./HRT

Za predsjedničku fotelju kandidata sve više

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što ga je jučer otvorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, jesenski poljoprivredni i gospodarski sajam u Gudovcu obišli su i neki od pretendenata na Pantovčak.
Iako kampanja za predsjednika države nije službeno počela, potencijalni kandidati već koriste svaki trenutak kako bi iznijeli svoja stajališta. Nakon što ga je jučer otvorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, jesenski poljoprivredni i gospodarski sajam u Gudovcu obišli su i neki od pretendenata na Pantovčak.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Kamo i kome odlazi državni novac, pita se Dejan Kovač. Bez transparentnosti nema ni produktivnosti.

- Od 90-ih godina do danas preko 35 milijardi kuna smo ubacili u tu poljoprivredu, a poljoprivredna proizvodnja nam je pala za 50%. Znači treba se postaviti pitanje gdje su ti novci, subvencije odlazile zadnjih godina. Onaj eklatantni primjer toga je upravo Agrokor koji je recimo samo u 2015.-2016. primio oko 350 milijuna kuna subvencija i poticaja, smatra Kovač.

Zoran Milanović prvi je puta bio uz pratnju stranačkog šefa SDP-a Davora Bernardića. Aktualne političke teme bile su broj 1. Posebno izjava Milorada Pupovca u kojoj je Hrvatsku usporedio s NDH, a državu prikazao kao faktor nestabilnosti u regiji.

- Ne može u jednom trenutku biti brat, a u drugom tat. HDZ mora odlučiti s kim i kako želi koalirati. Kad im je netko prijatelj, ne može im u sljedeće jutro biti neprijatelj, rekao je Milanović.

- Izjave su pretjerane, dakle svima je jasno ne može se Hrvatsku uspoređivati s NDH ali činjenica da su napadi na Srbe postali normalnost zbog ne djelovanja ove vlade to je isto tako činjenica,dodao je Bernardić.

A Vlada, neslužbeno, traži da se Pupovac ogradi od izjave. Ona za ministra Božinovića ne pridonosi smirivanju tenzija u društvu.

- Ta usporedba je apsolutno i nedopustiva i netočna i kao takva neprihvatljiva. Tako da povezivati Hrvatsku s Nezavisnom državom Hrvatskom je jednostavno izvan svake pameti, rekao je Božinović.

Miroslav Škoro odlazi i korak dalje pa bi kao predsjednik pokrenuo postupak zabrane SDSS-a. 

- Ne samo SDSS-a, ja sam rekao bilo koje političke stranke koja ugrožava ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, rekao je Škoro.

Dok je u Gudovcu pretkampanja u jeku, Milan Bandić do kraja mjeseca skriva planove.

- Nek se oni svi izredaju pa ću vam ja onda doći na kraju, tko se zadnji smije, najslađe se smije, uvjeren je Bandić.

Sa smiješkom na licu krv je dao i usput najavio potencijalnu kandidaturu Josip Juretić. Volio bi doći na čelo države protiv koje vodi, kaže, 105 parnica.

- Moja prvenstvena odluka će biti da se zapravo zalažem za reformu pravosuđa i ispitivanje kompletno sve imovine sudaca u Republici Hrvatskoj, rekao je Juretić.

Za sada je želju za predsjedničkom foteljom iskazalo više od 10 kandidata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!