12:24 / 17.01.2019.

Autor: V.K./Hina

Za program izravnih plaćanja za 2018. godinu 2,71 milijarda kuna

-

-

Foto: - / -

Omotnica za izravna plaćanja za 2018., koja se financira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP), iznosi 2,07 milijardi kuna, a za dopunska nacionalna izravna plaćanja u državnom proračunu osigurano je 635,8 milijuna kuna.
Vlada je donijela uredbu o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja za 2018., a kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ukupno je osigurana 2,71 milijarda kuna.

Od toga je avans od 1,1 milijarde kuna isplaćen u studenom, a u veljači kreće prva rata od 1,2 do 1,3 milijarde kuna.

- Ukupno je za financiranje izravnih plaćanja za 2018. osigurana 2,71 milijarda kuna, što će se isplatiti poljoprivrednicima do lipnja ove godine, što je u skladu s propisima EU-a", kazao je Tolušić.

Omotnica za izravna plaćanja za 2018., koja se financira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP), iznosi 2,07 milijardi kuna, a za dopunska nacionalna izravna plaćanja u državnom proračunu osigurano je 635,8 milijuna kuna, što je ukupno 2,71 milijarda kuna, koliko je namijenjeno za program izravnih plaćanja.

Tolušić je podsjetio da je, kao i protekle dvije godine, isplaćen avans od 1,1 milijarde kuna u studenom lani, a prva rata poticaja od 1,2 do 1,3 milijarde kuna kreće u veljači, kako bi se poljoprivrednicima pravovremeno osigurala obrtna sredstva za pripremu proljetne sjetve. Izravnanje, odnosno ostatak novca, bit će isplaćen tijekom lipnja, rekao je Tolušić.

Uredbom se utvrđuje struktura raspodjele sredstava osiguranih u državnom proračunu kojima se financira program izravnih plaćanja za sjetvenu 2018. u sklopu zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Ugovorom o pristupanju Hrvatske EU-u utvrđeno je postupno desetogodišnje uvođenje financiranja programa izravnih plaćanja iz EFJP-a do 2022., kada će se program u cijelosti financirati iz toga fonda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!