Za razvoj 22 grada dodijeljeno 680 miliju eura

16.05.2023.

14:52

Autor: Hina/HRT

Konferenciji ITU urbana agenda za Hrvatsku do 2030.

Konferenciji ITU urbana agenda za Hrvatsku do 2030.

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja Šime Erlić uručio je u utorak predstavnicima 22 hrvatska grada odluku o dodjeli ukupno 680 milijuna eura za razvoj urbanog područja, uključujući ulaganja u energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, kulturnu baštinu te 'brownfield' ulaganja.

Odluke u financijskim sredstvima dodijeljene su na konferenciji ITU urbana agenda za Hrvatsku do 2030., u sklopu ITU mehanizma, posebno osmišljenog za gradove koji pomoću njega mogu provesti investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.

Konferencija je okupila predstavnike lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj te stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog razvoja, a ministar je predstavnicima 22 hrvatska grada dodijelio odluke o provođenju .Radi se o financijskom mehanizmu

Ministar Erlić: 68% hrvatskih stanovnika živi u urbanim područjima


- Rastuća urbanizacija donosi brojne izazove i zato je iznimno važno da se gradovi učinkovito organiziraju, da budu ekološki, da primjenjuju digitalna rješenja i optimalno koriste javne prostorne resurse. Sredstva za 22 hrvatska ITU grada u ukupnom iznosu od 680 milijuna dat će snažan financijski impuls za provedbu strategija razvoja njihovih urbanih područja, rekao je Erlić.

Spektar ulaganja proširen je na 'brownfield' ulaganja (ulaganja u napuštene industrijske, vojne i komercijalne lokacije), na investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i dr.

Ministar Erlić je istaknuo da 680 milijuna eura za 22 grada predstavlja veliko povećanje u odnosu na prethodno programsko razdoblje, kada je iz ITU mehanizma na raspolaganju bilo 350 milijuna eura za 8 gradova.

"Snažan zamah lokalnih investicija"


Gradonačelnik Rijeke i potpredsjednik Udruge gradova Marko Filipović rekao je kako je deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji obilježeno snažnim zamahom lokalnih investicija, koje će kulminirati u godinama koje dolaze, zahvaljujući sredstvima ITU mehanizma.

- Stoga smatram da je ova jubilarna godina krajnji trenutak za otvaranje rasprave o novoj perspektivi hrvatskih gradova. Kapaciteti i znanja potrebni za provedbu nužnih reformi koncentrirani su upravo u gradovima. To je razina vlasti koja je najbliža građanima, a današnji održivi razvoj teško je zamisliv bez građanske participacije, rekao je riječki gradonačelnik Filipović.

Dodao je da će riječka urbana aglomeracija znati kvalitetno iskoristiti dobivena EU sredstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!