Osijek: Za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže 165 mil. kn

08.11.2022.

13:54

Autor: T.V./HRT

Za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i i kanalizacijske mreže Osijeku gotovo 165 mil. kn

Za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i i kanalizacijske mreže Osijeku gotovo 165 mil. kn

Foto: HTV / HRT

Za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže Gradu Osijeku dodijeljeno je gotovo 165 milijuna kuna nepovratnog novca. Projekt je dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje do 2026., a radovi bi trebali početi na proljeće iduće godine. 

Gradonačelnik Ivan Radić objasnio je da projekt obuhvaća radove u Gundulićevoj, Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici, te u dijelu Vukovarske i Stepinčeve, kao i izgradnju vodovoda u Višnjevcu.

Ugovor je potpisan u petak u Hrvatskim vodama u nazočnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića, koji je ustvrdio da je to iznimno značajna investicija jer će modernizirati dio vodoopskrbnog sustava grada Osijeka koji obuhvaća 770 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže. Kako kaže gradonačelnik Radić, Osijek će ovime dobiti oko 30 kilometra nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, a gubitci vode smanjit će se za čak 25 posto. Ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera, te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji.

Početak radova očekuje se u proljeće iduće godine, a završetak krajem 2025. godine. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je ugovor uručen u sklopu Drugog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te da je riječ široj priči NPOO-a gdje je Vlada Republike Hrvatske usmjerila gotovo 5,25 milijardi kuna prema vodnome gospodarstvu.

- Preko Prvog poziva dodijeljena su 73 ugovora, sad je dodijeljeno novih 13, tako da dolazimo do 1,8 milijardi kuna dodijeljenih vodno komunalnim poduzećima diljem Hrvatske. Ako tome pribrojimo još 13 ugovora vezanih uz smanjivanje poplavnih rizika i restauracija vodotoka dolazimo do 99 dodijeljenih ugovora vrijednosti dvije milijarde kuna, od čega je bespovratnih milijardu i 250 milijuna kuna" – zaključio je Đuroković.

Od vodnokomunalnih projekata u Osijeku je u tijeku i izgradnja najmodernijeg pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj, vrijedan 228 milijuna kuna, također najvećim dijelom financiran europskim sredstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!