19:05 / 21.10.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT

Za sada bez sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

-

-

Foto: - / -

Nastavlja se verbalni sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Ovaj put "koplja se lome" oko sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost.
Nastavlja se verbalni sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića. Ovaj put "koplja se lome" oko sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost.

➡️
Plenković o Milanoviću: Kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca 
➡️
Milanović: Plenković se ponaša kao herojski zec 
➡️
Ćorić: Nikada nisam poželio ući u SDP 
➡️
Što nam poručuje tragičan događaj na Trgu svetog Marka? 

Nećemo sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost dok Koordinacija za domovinsku sigurnost ne pripremi akcijski plan borbe protiv radikalizacije. Odgovor je to koji je premijer Andrej Plenković  javno uputio predsjedniku Republike.

- Dakle ne nikakav ad hoc, nepripremljeni sastanak koji bi trebao trajati koliko god sati treba, nego onda kad mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i da je sadržaj rasprave temeljito pripremeljen, rekao je premijer Plenković.

Predsjednik Republike Zoran Milanović odgovorio je da "može on pozvati generale i tajne službe na roštilj na Pantovčak i donositi zaključke koji nikoga ne obvezuju, ali da bi time samo povećao kaos".

- To je tipična manira saveza komunista iz općine Gradačac 80-ih -  idemo formirati pet komisija. Ustvari, tako su funkcionirale inicijative koje je on pratio kao diplomat, formirajmo komisiju, "isisajmo neku pinku" iz Europske komisije i tako to traje, kaže predsjednik Milanović.

Plenković smatra da je pismom Milanović dokazao da preko noći mijenja mišljenje jer je najprije relativizirao napad na Banske dvore, a sad traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

- To meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Ja tako čitam tu njegovu poruku i kada dođe vrijeme tada ćemo o tome temeljito raspraviti na što mislim, kazao je premijer Plenković. 

- Vi znate da ja nisam relativizirao napad, jer ako zovete premijera prvi dan ujutro, onda vi to niste. On je pobjegao u Bruxelles i tamo se kao herojski zec razgoropadio i optužio mene da praktički stojim iza toga. Ja sigurno nisam ništa potpirivao, rekao je predsjednik Milanović.

Baš suprotno, kaže Milanović, potpirivao je Plenković izjavom da je predsjednik šmrkavac. Time je, kaže, aludirao da je on ovisnik o kokainu.

- To je inspiracija iz kloake interneta, iz one septičke jame gdje se to pojavljivalo. Ja imam problema s respiratornim sustavom i alergijama cijeli život. Nemam anemiju, što je isto neka vrsta bolesti, ali imam problema s alergijama i zato često šmrcam, dodaje Milanović.

A Hrvatska, poručuje premijer, za sada još nema francuske demokratske standarde gdje je cjelokupna politička scena osudila nedavni zločin u kojem je ubijen profesor, predstavnik institucija.

- Vi ste na hrvatskoj političkoj sceni od drugih aktera, krajnje desnih imali ili razumijevanje ili odbravanje, a na lijevom političkom spektru minimiziranje i relativiziranje. To nije zrela demokracija, kazao je Plenković.

Predsjednik Milanović danas nije birao riječi ni kad je govorio o ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću.

- To je ovaj što je mađarski potrčko, Ćorić. On prvo Mađarima dojavljuje o rezultatima nafte. Njegov životopis je bio na mojem stolu 2012. godine. Donio mi ga je Davor Bernardić. Bio je zainteresiran za promociju. Ali, kako nije "upalilo" jer nisam primao dotepence, otišao je u HDZ, rekao je Milanović.

- To je moguće da je moj životopis bio na njegovom stolu, međutim ja nikad nisam poželio niti pristao ući u SDP. Moja jedina i najčvršća veza sa SDP-om je čišćenje nereda koji je ostao iza Vlade gospodina Milanovića u mojim resorima u posljednjih 4 do 5 godina, kazao je Ćorić.

I tako već danima, a kraj se, zasad, ne nazire. Iz Vlade poručuju: o terminu sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost razgovarati se može idući tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!