12:48 / 13.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Za sekularnu Hrvatsku: Poruka građanima vezano za popis stanovništva

Popis stanovništva

Popis stanovništva

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Pokret za sekularnu Hrvatsku pozvao je u ponedjeljak građane koji negoduju zbog nekih aspekata ponašanja vjerskih zajednica da se na popisu ne izjasne kao pripadnici tih zajednica.

Pokret u priopćenju konstatira da velik broj hrvatskih građana redovito negoduje zbog nekih aspekata ponašanja religijskih zajednica, pogotovo one najveće.

Ljute se zbog golemih iznosa koje vjerske zajednice dobivaju iz državnog i lokalnih proračuna, političkih ispada predstavnika vjerskih institucija, zbog toga što se pripadnike klera nerijetko štiti od kaznenog progona, kao i zbog pritiska na djecu da pohađaju vjeronauk i zbog dijela sadržaja vjeronauka.

Neki građani su ljuti i zbog religijske propagande u sklopu drugih obaveznih predmeta te u dječjim vrtićima, kao i zbog religijske ideologije u javnim bolnicama, uskraćivanja reproduktivnih prava, prigovora savjesti zbog kojeg oni ili njima bliski ne mogu dobiti traženu medicinsku uslugu.

Besmisleno je vlastitim izjašnjavanjem davati legitimitet vjerskim zajednicama, a onda se kasnije ljutiti zbog toga što njihovi predstavnici rade, ističe se u priopćenju.

Kad god u javnosti isplivaju brojna pitanja na koje se građani ljute, političari i kler se pozivaju na postotak pripadnika vjerskih zajednica i vjeroispovijest izraženu na popisu stanovništva.

Logički zaključak je jednostavan - ako ne želite da religijske institucije u vaše ime rade navedene stvari, jednostavno se nemojte izražavati kao njihovi pripadnici, poručuje Pokret za sekularnu Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!