13:41 / 20.12.2021.

Autor: T.V./HRT

Zbog smrti djevojčice (14) optuženo pet osoba i dvije tvrtke

Plinski bojler

Plinski bojler

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Zbog smrti 14-godišnje koja je 2019. preminula nakon trovanja ugljičnim monoksidom Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, nakon provedene istrage, podiglo optužnice protiv pet osoba i dvije pravne osobe.

Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su od 11. travnja 2017. do 3. ožujka 2019. u Županji, prvookrivljenik i drugookrivljenica kao vlasnici stana u stambeno-poslovnoj zgradi, odgovorni za stanje i sigurnost plinske instalacije, petookrivljenik i šestookrivljenik kao ovlašteni predstavnici distributera plina sedmookrivljenog trgovačkog društva, 11. travnja 2017., prilikom periodičnog pregleda plinskih instalacija u stanu okrivljenih vlasnika propustili primijeniti odredbe svih pozitivnih zakona i pravilnika, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

Tereti ih se da su propustili to učiniti iako su bili svjesni da je u prostoru kupaonice instaliran plinski uređaj tipa B11, koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije te da je ugrađen odsisni ventilator i da je potrebno isključiti opskrbu plinom dok se on ne ukloni i otklone drugi utvrđeni nedostaci zbog neredovitog servisiranja plinskog uređaja i nepostojanja atesta dimnjačara, dodaje se u priopćenju.

Trećeokrivljenika se tereti da 12. lipnja 2018., obavljajući poslove dimnjačara u četvrtookrivljenom trgovačkom društvu, protivno Odluci o organizaciji i djelovanju dimnjačarske službe Grada Županja, propustio provjeriti odzračivanje u prostoru kupaonice, iako svjestan da je u njoj ugrađen plinski uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj je, suprotno odredbama Tehničkog pravilnika o dimnjačarstvu, ugrađen odsisni ventilator. Tereti ga se da je okrivljenim vlasnicima stana propustio izdati upozorenje i obavijestiti opskrbljivača plinom kako bi prekinuli isporuku plina dok se dimovodni odvod ne dovede u ispravno stanje.

Trećeokrivljenika, petookrivljenika i šestookrivljenika se tereti da su znali kako u slučaju istovremenog rada ventilatora i plinskog bojlera postoji opasnost povrata dimnih plinova, pa i pored toga nije prekinuta isporuka plina, a niti su okrivljeni vlasnici stana; iako upozoreni ispitnim izvještajem od 11. travnja 2017. na smanjenu sigurnost radi utvrđenih nedostataka koje je potrebno hitno otkloniti i da je instalacija u pogonu isključivo uz odgovornost vlasnika; propustili obaviti redovito servisiranje plinskog uređaja po ovlaštenom serviseru.

Tereti ih se da su svi, pristajući time ugroziti živote i zdravlje stanara koji su boravili, propustili učiniti radnje iz svoje nadležnosti pa je navedeni plinski uređaj u takvom stanju bio u uporabi do 3. ožujka 2019. kada je, u večernjim satima, upravo zbog nepravilne ventilacije i neispravnosti plinskog bojlera, došlo do stvaranja, po život opasne, koncentracije ugljičnog monoksida koje je udisalo dijete (2005.) i preminulo zbog trovanja, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!