18:28 / 11.01.2019.

Autor: Ruža Ištuk/Pero Štrbe/HRT

Za što je odgovorna doktorica Ksenija Kaleb?

-

-

Foto: - / -

Od smrti devetogodišnjaka iz Metkovića prošlo je mjesec dana, a priče o odgovornosti i liječničkim propustima ne jenjavaju.
Od smrti devetogodišnjaka iz Metkovića prošlo je mjesec dana, a priče o odgovornosti i liječničkim propustima ne jenjavaju.

- HLK o dopustivosti objave mišljenja izvanrednog stručnog nadzora
- Kujundžić: Pitanje je zašto dječak nije upućen u bilo koju bolnicu 

HRT posjeduje nalaz stručne komisije liječničke komore koji potvrđuje nagađanja da se za stručni propust, uz dvije zaposlenice hitne pomoći, tereti i zaposlenica doma zdravlja - doktorica Ksenija Kaleb. Roditelji kažu da je ona jedina pomogla dječaku te ga hitno uputila u splitski KBC.

Doktorici Kaleb zamjera se da djetetu nije dala infuziju, antibiotik širokog spektra, masku za disanje te da nije provela postupak intubacije. Zamjera joj se i što do dolaska hitne helikopterske službe nije ostala uz dijete i pomagala u radu kolegama hitne medicinske pomoći.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac rekao je da će stati u obranu liječnice i zaštititi je svim sredstvima ako dođe do postupka.

- Svi su mišljenja da je učinila maksimum u danim okolnostima, rekao je Štimac. I baš zato u Metkoviću joj daju potporu i organiziraju prosvjed.

Ivo Matičević iz inicijative Sinovi i kćeri Metkovića kazao je da ta inicijativa daje potporu obitelji Bebić, ali i liječnici Kaleb te će zbog toga doći na prosvjed u ponedjeljak. Upozorit će, kažu, i na sve propuste i nefunkcioniranje zdravstvenog sustava u Metkoviću.

Krešimir Luetić, v. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore, rekao je da stručno mišljenje Komisije nije ni presuda, ni optužnica niti sadržava u sebi stupnjevanje nečije krivnje.

- Ono je samo stručno mišljenje o stručnom radu nadziranih liječnika, dodaje.

Istraga Državnog odvjetništva je u tijeku, a rezultati se čekaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!