Za ublažavanje štete od prirodnih nepogoda 9,2 milijuna kuna

04.01.2021.

11:27

Autor: V.G./Hina

default error photo
Od ukupno 9,2 milijuna kuna, većina, 8,4 milijuna, namijenjena je za štetu potvrđenu u poljoprivredi.
Hrvatska Vlada dodijelila je 9,2 milijuna kuna općinama i gradovima kako bi im pomogla ublažiti posljedice prirodnih nepogoda u prošloj godini.

➡️ U Kokorićima proglašena prirodna nepogoda
➡️ Jesmo li spremni za elementarne nepogode i izvanredne situacije?

Nepogode koje su ih pogodile bile su različite, od tuče, kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom i mraza, do golemih količina snijega, olujnih i orkanskih vjetrova te poplava. Pogodile su velik broj jedinica, što potvrđuje činjenica da je Vladina pomoć raspoređena na čak 135 gradova i općina te 13 županija.

Od ukupno 9,2 milijuna kuna, većina, 8,4 milijuna, namijenjena je za štetu potvrđenu u poljoprivredi, a samo manji iznos, 753 tisuće kuna, za štetu na građevinama, obiteljskim kućama, nerazvrstanim cestama i morskoj obali u nadležnosti lokalnih jedinica.

Najveći iznos, 2,2 milijuna kuna, namijenjen je Grubišnom Polju, gradu koji se u ožujku prošle godine suočio s velikom količinom snijega i niskim temperaturama, baš kao i Čazma i Garešnica, kojima je Vlada odobrila 133 tisuće, odnosno 188 tisuća kuna pomoći. Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u kojoj se nalaze ti gradovi, namijenjeno je ukupno 3,1 milijun kuna pomoći. 

Gradovi i općine, njih 13, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od države dobivaju milijun kuna, a 20-ak gradova u Osječko-baranjskoj županiji 950 tisuća kuna, s time da polovinu iznosa, 478 tisuća kuna, dobiva općina Kneževi Vinogradi.

Virovitičko-podravska županija, odnosno njezinih šest gradova i općina, dobiva 725 tisuća kuna, od čega 410 tisuća kuna općina Suhopolje, a Zagrebačka županija, odnosno njezinih 13 gradova i općina, dobiva 620 tisuća kuna kako bi se barem djelomično ublažile posljedice mraza koji je u ožujku i travnju 2020. nanio veliku štetu na poljoprivrednim kulturama.

Po dobivenim iznosima slijede Međimurska (604 tisuće), Sisačko-moslavačka (560 tisuća), Požeško-slavonska (480 tisuća), Splitsko-dalmatinska (400 tisuća), Koprivničko-križevačka (373 tisuće), Varaždinska (214 tisuća), Istarska (125 tisuća) te Zadarska županija (48 tisuća kuna).

Prirodne nepogode lani su napravile štetu od čak 385 milijuna kuna, samo šteta vezana za poljoprivredu, zemlju i stoku prijavljena je u iznosu od 335 milijuna kuna.

Vlada je odluku o dodjeli pomoći donijela na jednoj od posljednjih sjednica u prošloj godini, zaduživši pritom Ministarstvo financija da odobrena sredstva doznači izravno na račune pogođenih lokalnih jedinica koje su, pak, dužne pomoć odmah isplatiti oštećenicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!