15:35 / 27.04.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Za Ukrajinu u četvrtak kreće novi konvoj pomoći Hrvatskog Caritasa

Caritas

Caritas

Foto: Cineberg / SHUTTERSTOCK

Ravnatelj ukrajinskoga nacionalnog Caritasa Spes, Wiaczeslaw Grynewicz, zahvalio je Hrvatskom Caritasu na pomoći za ukrajinski narod tijekom ruske agresije, priopćeno je iz Hrvatskog Caritasa koji najavljuje za sutra odlazak novog konvoja pomoći za Lavov. Prijateljstvo i jedinstvo s međunarodnom Caritasovom obitelji, a osobito s Hrvatskom Caritasom, za nas su vrlo važni, rekao je otac Wyaczeslaw Gryniewicz, ravnatelj ukrajinskoga Caritasa Spes u kratkoj videoporuci iz grada Vinice. U Vinici u središnjem dijelu Ukrajine, djeluje jedan od centara Caritasa, Spes, nacionalnog ukrajinskog Caritasa, odakle se humanitarna pomoć koja stiže u Ukrajinu distribuira prema istoku, jugu i sjeveru zemlje.

Gryniewicz pozdravlja kolege iz Hrvatskog Caritasa i ističe važnost suradnje i jedinstvo s Caritasovom međunarodnom obitelji. Napominje da su od ranog jutra u Caritasovom centru u Vinici imali oko 1500 ljudi kojima je potrebna pomoć.

Hrvatski Caritas uspio je dosad u Ukrajinu, zahvaljujući darežljivosti hrvatskih građana, udruga i tvrtki, uputiti 11 tegljača različite humanitarne pomoći: gotove hrane, temeljnih prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština, kreveta, deka, vreća za spavanje te malih kućanskih aparata i priručne opreme.

Pritom je nastojao odgovoriti na potrebe na koje je upućivao Caritas Spes. Osim financijske pomoći Caritasu Spes i Caritasu Ukrajina, Hrvatski Caritas dosad je u Ukrajinu poslao materijalnu pomoć vrijednu gotovo 4.380.000 kuna, navodi se u priopćenju.

U četvrtak prema Ukrajini kreću još dva tegljača s više od 20 tona različitih gotovih jela.

Oni će preko jednog od operativnih središta Caritasa Spes u Lavovu i putem njegove mreže nastojati dosegnuti ratom ugrožene pojedince i obitelji u Harkivu i mjestima na krajnjem istoku Ukrajine, koji žive u teškim ratnim uvjetima i često nemaju mogućnost pripremanja hrane, najavljuju iz Hrvatskog Caritasa.

Hrvatski Caritas zahvaljuje i svima koji su svojim novčanim ili materijalnim darom ili pozivom na donacijski telefon omogućili da nužno potrebne namirnice stignu u srce Ukrajine.

Pomoći se može i darom trajne hrane i higijenskih potrepština u župnim i biskupijskim i nadbiskupijskim caritasima, naveo je Boris Peterlin iz Hrvatskog Caritas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!