Za uskrsni vikend policija provodi pojačani nadzor na cestama

07.04.2023.

16:21

Autor: Hina/J.L.

Gužve na cestama

Gužve na cestama

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Zbog očekivanog povećanog intenziteta prometa na Veliki petak i tijekom narednog vikenda te uskrsnog ponedjeljka policija će na cestama provoditi pojačane preventivno-represivne aktivnosti, kako bi uskrsni blagdani protekli što mirnije i bez stradanja u prometu.

Iz MUP-a su istaknuli kako se tijekom blagdana u značajnoj mjeri povećava promet na cestama, zbog dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u drugim državama, ali i tranzitnog prometa stranaca na proputovanju kroz Hrvatsku.

Najveće povećanje prometa očekuju u petak u poslijepodnevnim i večernjim satima, u subotu prijepodne te u ponedjeljak, na glavnim prometnim pravcima iz unutrašnjosti prema moru, kao i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama.

Istovremeno, upozoravaju, zbog općenito povećanog prometa povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba.

Većina nesreća sa stradalima zbog grubog kršenja prometnih propisa


U MUP-u ističu da se većina prometnih nesreća događa jer određeni broj sudionika u prometu grubo krši osnovne prometne propise.

Stoga će, navode, posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U te će aktivnosti uključiti maksimalno raspoloživi broj policajaca, čije će aktivnosti planirati tako da se osigura njihova vidljiva nazočnost na cestama te pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi.

Istodobno će se maksimalno staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Svjesni da se samo kroz aktivnosti policije ne može utjecati na smanjenje broja nesreća i njihovih posljedica, iz MUP-a pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Posebno apeliraju na vozače da prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme, pa tako i zimsku opremu na dijelu autocesta i državnih cesta.

Pozivaju ih i da se prije putovanja pravovremeno informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama, na put kreću odmorni, pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu te brzinu vožnje prilagode stanju na cestama i uvjetima vidljivosti.

Pažnja na vozače motocikala i mopeda


Pošto je lijepo vrijeme na ceste izmamilo vozače motocikala i mopeda, koji u većem broju slučajeva sudjeluju u prometnih nesrećama, iz MUP-a tu skupinu vozača pozivaju da ne precjenjuju vlastite i mogućnosti motocikla te ne podcjenjuju opasnosti koje ih očekuju u prometu.

Savjetuju ih da prije vožnje očistite vizir i stave zaštitnu kacigu te koriste i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), kao i da koriste odjeću i kacigu "življih" boja kako bi bili vidljiviji na cesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!