Za vikend vrhunac toplinskog vala, pravo osvježenje u ponedjeljak

30.07.2021.

12:15

Autor: Dnevnik u podne/HRT/IMS

Tomislav Kozarić za HRT o vremenskoj prognozi idućih dana

Tomislav Kozarić za HRT o vremenskoj prognozi idućih dana

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Za splitsku regiju Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje na toplinski val. Očekuju se iznimno visoke temperature koje će prelaziti 36 stupnjeva. Već u 10 sati ujutro živa u termometru u gradu pod Marjanom prelazila je 30 stupnjeva. Liječnici podsjećaju na važnost češćeg hidratiziranja i izbjegavanja sunca između 11 i 16 sati.

- Dolazi vrhunac toplinskog vala. Već danas u nekim mjestima je velika opasnost od djelovanja toplinskog vala na zdravlje, sutra će ta opasnost biti još češća duž Jadrana i unutrašnjosti Hrvatske, tako da trebamo biti zaista oprezni. Imamo čak i crveno upozorenje koje se u nedjelju pojavljuje na srednjem Jadranu, odnosno na splitskom području, pogotovo zato što će dan još uvijek biti vruć, dok će noć zbog juga imati vrlo visoku temperaturu koja će se približavati čak i vrijednostima 28, 29 ili 30, čak cijelom cijele noći, prognozirao je za Podnevni dnevnik HTV-a Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Dnevne temperature valja očekivati u rasponu između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva u većini mjesta, rekao je dodavši da promjena vremena dolazi već s nedjeljom.

- Iako će sutra već, u subotu, u sjevernim krajevima ponajprije Međimurje, Hrvatsko zagorje, dio Podravine, biti mogući pljuskovi, malo će sjeverac okrenuti u posljepodnevnim satima i osvježiti. Glavna promjena vremena zapravo dolazi u nedjelju. I onda s tom promjenom, na sjevernom dijelu Jadrana te na zapadu i unutrašnjosti valja očekivati pljuskove s grmljavinom. Pritom može, kada taj hladni i nestabilni zrak dolazi nad ovu ugrijanu podlogu, biti i i jačeg grmljavinskog nevremena. Osim vrućine u nedjelju koja će biti prisutna u Dalmaciji, pa i na istoku, valja računati na mogućnost nevremena i u zapadnim krajevima, rekao je.

Dalmacija je ovih dana najopasnija po pitanju djelovanja vrućine na zdravlje, dodao je, poručivši da pravo osvježenje dolazi u ponedjeljak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!