18:45 / 15.04.2019.

Autor: HRT

Za vrtiće i vatrogasne domove 106,2 milijuna kuna

-

-

Foto: - / -

Ugovori za 10 vrtića i šest vatrogasnih domova vrijednih 106,2 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja potpisani su u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.
Ugovori za 10 vrtića i šest vatrogasnih domova vrijednih 106,2 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja potpisani su u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Ugovor za dječje vrtiće vrijedan je 60 milijuna kuna, a za vatrogasne domove 46,2 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Ugovore je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić s osnivačima tih ustanova čiji su projekti zadovoljili uvjete na natječaju tipa operacije 7.4.1 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu Programa ruralnog razvoja RH. 

- Danas smo došli do brojke od 200 ugovora za dječje vrtiće u ruralnim sredinama. Ti će vrtići biti izgrađeni, opremljeni ili rekonstruirani s više od milijardu kuna ulaganja iz Programa ruralnog razvoja RH. To znači da će djeca iz manjih mjesta dobiti jednake, ako ne i bolje uvjete od vršnjaka iz velikih gradova. Želimo radno aktivnu i mlađu populaciju privući u ruralne sredine, a izgradnja dječjih vrtića i ostalih sadržaja koji život čine lakšim, ugodnijim i privlačnijim samo je prvi korak do ostvarenja tih ideja, izjavio je Tolušić.

Istaknuo je da je "svaki projekt koji financiramo projekt za budućnost jer čuva postojeća i stvara nova radna mjesta".

- Ukupna vrijednost ovih 16 projekata koji će se realizirati u naseljima s najviše 5000 stanovnika je 127,12 milijuna kuna, od čega je 106,2 milijuna kuna financirano sredstvima Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, rekao je  potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić.

Cilj mjere sedam Programa ruralnog razvoja je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, razvoj ruralnoga gospodarstva te poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinanciranjem ulaganja izrade kvalitetnih lokalnih strateških dokumenata, rekonstrukcije i izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture, izgradnje objekata namijenjenih predškolskom odgoju, kulturnim i društvenim aktivnostima te širenju sportsko-rekreacijskih sadržaja, čime se stvaraju preduvjeti za poticanje društveno-gospodarskog rasta i zaustavljanje depopulacijskog trenda.

Na natječaju se moglo ostvariti od 80 do 100 posto sufinanciranja projekta, ovisno o razvrstavanju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!