21:09 / 09.05.2021.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/P.F./HRT

Za Vujnoviće treća sreća

Za Vujnoviće treća sreća

Za Vujnoviće treća sreća

Foto: Dnevnik / HRT

Ekipa HRT-a i danas bila na potresom pogođenoj Banovini. Posebno su dojmljive priče ljudi koji su kuće već jednom obnavljali nakon Domovinskog rata, a sada ih je na to prisilila razorna moć prirode.

Drvena kuća u Dragotincima za Vujnoviće je treća sreća. Prva im je izgorjela u ratu, drugu je uništio potres. Ova je prva od 50 koje je stanovnicima Banovine donirala austrijska obitelj Eberle, a Grad Petrinja izgradio je temelje.

- Moramo još namještaj uskladiti prema gabaritima kuće, rekao je Ljudevit Vujnović iz Dragotinca.

Kuća je takva kakva je, izuzetno kvalitetna, i za život za nas dvoje će biti sasvim dovoljno.

- Bitno da je to dobro, da mi uđemo u kuću, da je krov nad glavom i da mi više ne osjetimo trešnju. Evo, tu ne osjetimo ništa, kaže Franjka Vujnović.

Sličnu priču ima i obitelj Šoštarić u Gori. Kuću su već dvaput gradili.

- To je to što je obnova. Evo, vidi se iz prostorije u prostoriju. To je radila naša obnova poslije rata, objasnio je Ivo Šoštarić iz Gore.

- Pogled na ovu kuću iz tog kontejnera je tuga, žalost koja će nas ubiti, dodaje.

Crvenu naljepnicu dobili su 5. siječnja i nakon toga, kažu, nitko im više ne dolazi.

Tražimo samo da nas netko obiđe, da nam kaže neku lijepu riječ, riječ utjehe, ohrabrenja, da nam kaže kad se to može srušiti, smatra Ljubica Šoštarić.

U Petrinji, na gradskom kupalištu, ronioci humanitarci čistili su Kupu.

- Da bi utjecali na savjest ljudi, da ipak žive uz rijeku i za rijeku i od rijeke pa da ovakve stvari koje ovdje nalazimo da im nije mjesto u rijeci, naglasio je Dario Dujić iz Ronilačkog kluba AdriatiCro iz Zagreba.

Tako su simbolično zaključili akciju "Ronioci za Banovinu" u kojoj je, od dana potresa, sudjelovalo više od tisuću ronilaca iz Hrvatske i europskih zemalja.

- Do sada smo opskrbili i zbrinuli jako puno obitelji. Od prvog dana otkad smo ovdje distribuirali smo više od 750 tona pomoći, različitih potrepština, odjeće, obuće, higijenskih potrepština, rekla je direktorica agencije Promocija ronjenja Andreja Vedrina.

Točno u 12 sati i 19 minuta niz Kupu su pustili vijenac i iz rijeke izronili - golemo srce podrške.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!