Zaplijenjeno 745 kilograma kokaina vrijednog oko 20 milijuna eura

07.06.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: I.Z./HRT

Tiskovna konferencija

Tiskovna konferencija

Foto: HTV / HRT

Jučer je više od pola tone kokaina vrijednoga oko 20 milijuna eura zaplijenjeno u zajedničkoj akciji policije i carine u riječkoj luci u posljednjih mjesec i pol.

Kokain visoke čistoće bio je u kontejnerima koji su pronađeni u terminalu luke, odakle su trebali biti prevezeni kao kontejnerski teret kamionima do svojih odredišta, najvjerojatnije na područje zapadne Europe.

Ministar poručuje - u zadnje dvije godine razbijeno je 145 kriminalnih udruženja.

Kovač: Najveća zapljena u povijesti policije i Carine


Na današnjoj tiskovnoj konferenciji iz policije naglašavaju kako su zapljene u protekla tri, četiri mjeseca bile impresivne. Carina i policija zaslužne su za takve rezultate.


Čak pojedinačne zapljene mogu se staviti u kategoriju desetak najvećih zapljena u Republici Hrvatskoj. Većina zapljena ostvarena je u relativno kratkom razdoblju, stoga ih se može gledati kao cjelinu. Hrvatska policija sudjeluje i u međunarodnim akcijama zapljene.


- Kada govorimo o masi kokaina, ovo je najveća zapljena u povijesti policije i Carine, istaknuo je Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Najveća zapljena u povijesti policije i Carine

Najveća zapljena u povijesti policije i Carine

Foto: HTV / HRT

Zaslužan i pas


Za zapljene velike količine kokaina i ostalih druga zaslužne su sve službe policije i carine. Iz policije dodaju da je službeni pas također zaslužan za otkrivanje velike količine kokaina.

- Službeni pas pokazao je interes na određenim dijelovima kontejnera, nakon toga carinski službenici otkrili su pakete za krijumčarenje droga, poručili su. 

Ovo nije kraj, i dalje se provode ciljane izvidne radnje,

poručuju iz policije

U cjelovitoj zapljeni zaplijenjeno 745 kilograma kokaina


Iz policije su istaknuli činjenicu da je u cjelovitoj zapljeni zaplijenjeno ukupno 745 kilograma kokaina, procijenjene vrijednosti više od 20 milijuna eura.

- Ali kad krene u uličnu prodaju, masa mu se povećava miješanjem pet puta. Možete zamisliti onda koji je ovo udarac kriminalnim skupinama, dodaju iz policije.

Obaviješteno je i nadležno Državno odvjetništvo.

- Ovo nije kraj, i dalje se provode ciljane izvidne radnje, dodaju iz policije.

- Ovih 745 kilograma kokaina zaplijenjeno je u posljednjih mjesec dana, ali velike količine droge pale su tijekom cijele godine, istaknuo je Andrej Franulović, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka.

Radi se o čistoći kokaina između osamdeset i devedeset posto. 

Naša poruka je, nećete to raditi ovdje,

dodaju iz policije

Kokain najčešće dolazi iz Latinske Amerike


Kokain najčešće dolazi iz Latinske Amerike, a zemlje proizvođači su Kolumbija, Bolivija i Peru. Ne zna se točno iz koje od ovih zemalja je droga došla, a policija nije htjela otkriti ni kako su je krijumčari sakrili.


Iz policije su naglasili kako Hrvatska nije osobito problematična, jer većina droge u EU ulazi iz drugih država kao što je Malta.

- U kontejneru se bila deklarirana razna roba, a zbog daljnje istrage ne bih govorio više o tome. Droga je pronađena u pet različitih kontejnera. Radi se o mjesečnim zapljenama, nismo svu drogu pronašli u jednom danu i u jednom pregledu, ističu iz policije.

- Rijeka nije nešto posebna luka po ovome, da ne biste sada mislili. U zadnje tri godine bilježi se porast ovakvih zapljena na cijelom Mediteranu. Naša poruka je - nećete to raditi ovdje, dodaju.

Međunarodna akcija razbijanja lanca za šverc kokaina preko Rijeke se nastavlja. 

Cijelu tiskovnu konferenciju možete pogledati u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!