Zabranjen štrajk u CA, sindikat će pravdu tražiti na Vrhovnom sudu

09.08.2018.

07:58

Autor: HRT

default error photo
Županijski sud u Zagrebu danas bi trebao donijeti konačnu odluku o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu, koji je najavio sindikat zbog pregovora o novom kolektivnom ugovoru.
Županijski sud zabranio je štrajk u Croatia Airlinesu, odnosno proglasio ga nezakonitim uz obrazloženje da tuženik, sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa, nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora. Sindikati kažu da je htjelo štrajkati više od 300 zaposlenika. Smatraju da im je zabranjeno ustavno pravo na štrajk te najavljuju žalbu Vrhovnom sudu.- Županijski sud zabranio štrajk u Croatia Airlinesu
- Iz Sindikata su najavili da će pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.
- Uprava Croatia Airlinesa pozdravila odluku suda i pozvala na povratak u kolektivne pregovore

Na to sindikat Orca nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda. Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, nastavio bi pregovore nakon odustanka u studenom 2017., a koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine, zaključuje sud.

Butković zadovoljan: Nisam utjecao na sud

Navodi se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016. nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena tim ugovorom. Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017., kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti.

Stoga Sud zaključuje da sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da nije postupao u dobroj vjeri, a najavljena industrijska akcija - štrajk, najavljena za 8. kolovoza 2018., utvrđena je nazakonitom. Sindikatu se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza, navodi se u odluci suda.Predstavnik sindikata u Croatia Airlinesu Antonio Čorak izrazio je nezadovoljstvo odlukom suda te je najavio žalbu na tu presudu u nadi da će se ona promijeniti. "Županijski sud je donio odluku koja nam zabranjuje naše ustavno pravo na štrajk. Smatramo da smo poduzeli sve potrebne radnje da štrajk bude legalan", rekao je Čorak. Razočarani su načinom na koji je štrajk zabranjen i ocjenom suda da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri. "Ne znam po kojim je to parametrima izračunato, uzimajući u obzir da smo mi uvjete za štrajk imali i prije godinu dana. Samo na račun naše dobre vjere mi smo štrajk odgađali i pokušali se dogovoriti. Zato nam nije jasno po kojim je paramettrima sud donio odluku da nismo pregovarali u dobroj vjeri", rekao je Čorak.

Najavio je žalbu Vrhovnom sudu kojem će se žaliti u roku od osam dana, nakon čega će taj sud u roku od pet dana donijeti svoju odluku koja će biti konačna. Komentirajući navode suda da sindikati nisu odazivali na pozive uprave na daljnje pregovore, i to u tri navrata, Čorak je rekao da je točno da im je uprava ponudila jedan prijedlog kolektivnog ugovora, ali da sindikati nisu bili s time zadovoljni. Na ocjenu uprave da su sindikalni zahtjevi u iznosu od 50 milijuna eura neostvarivi, Čorak je rekao da je ta njihova procjena prenapuhana.Predstavnica uprave Croatia Airlinesa Branka Sremac izrazila je zadovoljstvo odlukom suda istaknuvši da su s njome najzadovoljniji putnici i 700 radnika koji nisu bili za štrajk te je poručila da su pregovori jedini način da se postignu dogovori i ugovori. "Presuda prvo znači da nema štrajka u Croatia Airlinesu, promet ide redovito. S tom presudom najsretnije je onih 700 radnika koji nisu bili za ovaj štrajk i koji su pratili cijeli tijek naših kolektivnih pregovora svih 20 mjeseci i silno priželjkivali da se postigne dogovor pregovorima i kompromisima, a ne industrijskim akcijama. Vjerujem da je ova današnja odluka veliko veselje i za naše putnike koji znaju da sada mogu završiti i započeti ljetovanja", kazala je Sremac novinarima nakon presude.

"Poruka Croatia Airlinesa je, a što je na kraju i današnjom presudom svima poručeno - pregovori, pregovori, pregovori. Mandati Uprave, postavljanje Uprave, to nisu teme kolektivnog pregovaranja i ne trebaju biti nikakav razlog da mi nemamo kolektivni ugovor", poručila je Sremac. Ustvrdila je kako su u toj kompaniji u tom pogledu veoma socijalno osjetljivi i imaju tradiciju kolektivnog pregovaranja i da se na taj način treba razgovarati. Naglasila je i da Croatia Airlines nije kompanija koja može dizati plaće, jer ne zarađuje dovoljno da bi ih povećavali u toj mjeri te da imaju i drugih izdataka. "Državne potpore nisu više dozvoljene i u tom smislu ne možemo se baš ponašati kao državna kompanija na način - država će to platiti pa ćemo mi postavljati zahtjeve i čekati da dođe neka uprava koja će to potpisati", kazala je Sremac, apeliravši na radnike CA da dođu natrag na posao i na pregovore.Podsjetivši da su pregovori trajali od prošlog proljeća, kazala je da je sindikat ORCA imao prekomjerne zahtjeve od kojih nije odstupio do danas.
"Sami su proglasili zastoj u pregovorima lani u prosincu, iako je ponuda CA ipak nekako progresirala i bilo je ponuđeno povećanje materijalnih prava radnika i povećanje plaća od 10 do 12 milijuna kuna. To nisu bili okviri koji su njih zadovoljavali, raskorak je ogroman od 52 milijuna koliko traže do 10 milijuna koliko je ponuđeno, i oni su tada zaključili da pregovarati s poslodavcem više ne treba", istaknula je. Sremac poručuje da rješenje nije u štrajku jer su to sve, kazala je, nasilne akcije koje svima štete i zbog čega će biti manje novca u kompaniji. Izrazila je nadu da će ova presuda olakšati pregovore sa sindikatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!