Zabranjeno napuštanje prebivališta osim u iznimnim slučajevima

23.03.2020.

13:16

Autor: B.A./HRT

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zabrana se ne odnosi na određene ljude i djelatnosti koji mogu dobiti propusnicu
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je najavio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa. Odluka stupa na snagu danas, a zabrana se ne odnosi na određene ljude i djelatnosti koji mogu dobiti propusnicu koja se nalazi u prilogu dokumenta objavljenog na stranicama Stožera.

[UŽIVO] Koronavirus - iz minute u minutu

- Brojevi zaraženih ipak rastu, očekujemo i daljnji rast, tako da su ovo nužne mjere, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na jutrošnjoj konferenciji za medije.

Kako se navodi u dokumentu, zabrana se ne odnosi na:

1. promet i kretanje koje je nužno za opskrbu područja,

2. dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,

3. izvješćivanje javnosti, dakle novinare,

4. stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,

5. ljude koji putuju iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,

6. putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,

7. žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti.

Svi oni mogu dobiti propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta, a koji im izdaju, ovjeravaju i potpisuju: za okolnosti iz 1., 2., 3., 6. i 7. točke odgovorne osobe u pravnoj osobi, za 4. točku izabrani liječnik obiteljske medicine, a za 5. točku nadležni stožeri civilne zaštite.

- Tijekom dana zabranit ćemo međugradski promet i osobnim automobilima i na svaki drugi način, već smo ukinuli međugradski javni prijevoz, rekao je Božinović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!