13:53 / 22.01.2021.

Autor: Dnevnik u podne/HTV

Zadar: 28. obljetnica akcije Maslenica

Edi Škovrlj

Edi Škovrlj

Foto: HTV / HTV

U Zadru se obilježava 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije Maslenica. Zbog protuepidemijskih mjera program obilježavanja drukčiji je nego inače.

Na današnji dan prije 28 godina počela je vojno-redarstvena operacija Maslenica. U pet dana akcije od srpske okupacije oslobođen je velik dio zadarskog zaleđa nakon čega je ponovno uspostavljena veza između sjevera i juga Hrvatske. Kako je obilježavanje proteklo, uživo smo prenosili na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.


Akcija Maslenica za Zadrane, ali i cijelu Hrvatsku imala je neprocjenjivu važnost. Naime do 1993. Zadrani su bili izloženi neprekidnom granatiranju bez struje i vode. Primjerice, samo prema unutrašnjosti do Zagreba putovalo se preko Paga i više od 10 sati. Akcija Maslenica ponovno je povezala hrvatski sjever i jug, a kasnijim postavljanjem pontonskog mosta u Novskom ždrilu povezana su dva razdvojena dijela Hrvatske.

U vojnom smislu akcija je pokazala kako je Hrvatska vojska 1993. godine stasala od vojske koja je dotada bila uglavnom u obrambenoj poziciji, u onu koja je mogla krenuti u oslobađajuće akcije.

Evo što su nam danas rekli neki od sudionika akcije Maslenica:


U Zadru su se danas nažalost ponovili Okučani i tako jednu svečanost pretvorili u slučaj, ocijenio je reporter Edi Škovrlj u javljanju za Dnevnik u podne HTV-a. Zbog nekoliko osoba s neprimjerenim obilježjima i natpisom "Za dom spremni" predsjednik države Zoran Milanović odlučio je napustiti Zadar i ne sudjelovati u daljnjem protokolu.

Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga izdao je zapovijed da Zadar napusti i načelnik glavnog stožera oružanih snaga, admiral Hranj, kao i svi drugi vojni zapovjednici. Nazvao je i upozorio premijera da je to neprihvatljivo.

Ubrzo je stiglo i priopćenje iz njegova ureda:

"Predsjednik Republike Zoran Milanović došao je u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. i nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH kako je to neprihvatljivo. Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu. Isto tako, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i sve vojni zapovjednici", poručili su.

Banožić: Nisu bili dio službenog protokola

- Prema riječima organizatora pojavili su se ljudi koji nisu bili dio službenog protokola, rekao je ministar obrane Mario Banožić u izjavi novinarima nakon obilježavanja 28. obljetnice VRO Maslenica u Zadru, dodavši da te osobe nisu bile dio protokola.

- Ja nikada nisam cijenio samovolju pa neću to činiti ni sada. A, prema riječima svih onih hrvatskih branitelja, s kojima sam i ovo sada prokomentirao, samovolja je nešto što nas je koštalo u mnogo situacija, pa i samoj Maslenici, ljudskih života. Kasnije nas je koštala i u nekim drugim operacijama, da smo u svijetu skoro došli u nekakve momente koji su nanijeli jednu sjenu na kompletni Domovinski rat, dodao je Banožić.

- Ako je gospodin Račan priznao 2006. normalno sve, zašto sada gospodin Milanović ne prizna ovaj znak?, komentirao je Ante Baraba Knez, tajnik Udruge HOS-a Zadar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!