Zadar domaćin najvećeg sajma vojne opreme u regiji

03.05.2023.

Zadnja izmjena 19:36

Autor: HRT

Prelet Krila oluje

Prelet Krila oluje

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

U Zadru je u srijedu je otvorena međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference ASDA), na kojoj sudjeluje više od 200 izlagača iz 30 zemalja

Ulaganje u obranu nije trošak i zato više nećemo dopustiti da se u bilo kojem trenutku ponove negativni trendovi, odnosno vremena u kojima se išlo na smanjenje obrambenog proračuna i na štetu materijalnih prava hrvatskih vojnikinja i vojnika.

Mario Banožić

Pred predstavnicima više od 200 izlagača naoružanja i vojne opreme iz 30 zemalja, te stranim državnim i vojnim izaslanstvima, 7. izložbu ASDA službeno je u Sportskom centru Krešimira Ćosića na Višnjiku otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane RH Mario Banožić.

Istaknuo je da mu je drago što se ASDA održava u Zadru, gradu u kojem se nalaze važne postrojbe Hrvatske vojske, koje su s vremenom postale jedan od njegovih prepoznatljivih simbola.

- Smatramo da je jačanje hrvatskih tvrtki i potpora koju im pružamo pomažući im da izlažu svoje proizvode uz relevantne međunarodne partnere od iznimne važnosti za dugoročni razvoj hrvatske obrambene industrije, rekao je Banožić.

Dodao je kako smo uistinu ponosni što iz godine u godinu svjedočimo sve izraženijoj inovativnosti i izvrsnosti proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Komentirajući velik odziv domaćih izlagača, ministar Banožić je rekao da su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane prepoznali hrvatsku obrambenu industriju kao generatora gospodarskoga razvoja i promotora vrhunskih hrvatskih proizvoda.

- Ulaganje u obranu nije trošak i zato više nećemo dopustiti da se u bilo kojem trenutku ponove negativni trendovi, odnosno vremena u kojima se išlo na smanjenje obrambenog proračuna i na štetu materijalnih prava hrvatskih vojnikinja i vojnika. Sudjelovanje hrvatske obrambene industrije u procesu modernizacije Hrvatske vojske, koji je posebno izazovan s obzirom na trenutačnu sigurnosnu situaciju i rat u Ukrajini, ključno je za stvaranje onih dodanih vrijednosti kojima svi težimo, poručio je.

Istaknuo je i da ovogodišnja ASDA još jednom potvrđuje kako je riječ o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima koja je postala uistinu respektabilan međunarodni vojni događaj.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj istaknuo je da je ASDA jedna od najvećih izložbi takvog tipa u našem dijelu svijeta.

- Ona je prilika da se predstavnici oružanih snaga i vojne industrije nađu na jednome mjestu i razgovaraju o temama od zajedničkog interesa. Najbitnije je da se hrvatska vojna industrija prikaže u najboljem svjetlu na zahtjevnom tržištu, rekao je.

Otvarajući međunarodnu izložbu proizvođača naoružanja i vojne opreme, ministar Banožić je posebnu zahvalu uputio partneru i organizatoru, tvrtki TNT Productions LLC, koja je ponovno prepoznala kvalitetu hrvatskih proizvođača vojne opreme i stvorila izložbu koja je okupila 205 izlagača iz 30 zemalja.

Nakon svečanog otvorenja izaslanstva i gosti obišli su Sportski centar Višnjik u kojemu su, među ostalim, izložena oklopna vozila, helikopteri, osobno naoružanje, zrakoplovna oprema.

Između ostalih, programu prvog dana ASDA-e nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić, ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, ministar obrane Republike Irak Thabet Mohammad Al-Abbasi, ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj, predstavnici organizatora izložbe, Vlade RH i drugih državnih institucija, lokalne i područne samouprave, vlada te oružanih snaga zemalja članica NATO-a i partnera, predstavnici znanstvenih, sveučilišnih i gospodarskih institucija i drugi.

Izložba će biti otvorena do 5. svibnja, prva dva dana bit će zatvorenoga tipa, a posljednjeg dana bit će otvoren za širu javnost, ali usmjeren je uglavnom na poslovnu zajednicu, studente tehničkih fakulteta, srednjoškolce i sličnu populaciju.

Organizatori očekuju oko 4000 posjetitelja.

Nastup Krila oluje

Nastup Krila oluje

Foto: MORH / HRT

Spektakularan nastup "Krila Oluje" povodom otvorenja ASDA-e

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" održala je u srijedu u povodu svečanog otvaranja Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (ASDA) letački program kod zadarskih Morskih orgulja i Pozdrava suncu i oduševila publiku.

Zrakoplovci su za ovu prigodu izveli dvadesetominutni letački program tako da su uzvanici mogli pratiti besprijekorno uvježbanu izvedbu akrobatskih elemenata kao što su petlja, bačvasti valjak, leđni let, zvono i iznimno zahtjevnu formaciju “stall turn”, koju jedini izvode, te na kraju oduševili prisutne svojim pozdravnim razlazom.

Nakon nastupa članovi akrogrupe "Krila Oluje" pridružili su se u izložbenoj dvorani Višnjik ministru obrane i ostalim uzvanicima.

Završetkom službenog programa otvorenja izložbe ASDA, koja se po sedmi puta održava u Hrvatskoj i na kojoj ove godine izlaže rekordan broj izlagača, u poslijepodnevnim satima nastavljeno je održavanje bilateralnih sastanaka i poslovni razgovori izaslanstava.

Sastanak ministara Banožića i Al-Abbasija

Sastanak ministara Banožića i Al-Abbasija

Foto: MORH / HRT

Na marginama ASDA-e 2023 održan sastanak ministra Banožića i ministra Mohammada Al-Abbasija


Dvojica ministara izrazila su zadovoljstvo trenutačnom bilateralnom obrambenom suradnjom, a razgovarali su o jačanju vojno-tehničke suradnje i suradnje u području obuke i izobrazbe u okviru NATO misije Irak i programa izobrazbe Defence Education Enhancement Programme.

Ministar Banožić poželio je ministru Mohammadu Al-Abbasiju dobrodošlicu na ASDA-u 2023 i u Hrvatsku.

Ovaj posjet prilika je za nastavak i produbljenje suradnje između obrambenih industrija dviju zemalja.

- S ponosom mogu reći da Hrvatska ima dobro razvijenu obrambenu industriju i da su proizvodi hrvatskih tvrtki cijenjeni i prepoznati u svijetu, rekao je ministar Banožić.

Naime, u području vojno-tehničke suradnje bitno je istaknuti kako Republika Irak ima dugogodišnju suradnju s hrvatskom obrambenom industrijom, čije proizvode koriste iračke snage sigurnosti.

- Drago mi je što ste prepoznali kvalitetu hrvatskih obrambenih i sigurnosnih proizvoda. Hrvatska obrambena industrija posjeduje izuzetno kvalitetne proizvode i drago mi je što ćete na ASDA-i imali priliku vidjeti neke od njih, kazao je ministar Banožić.

Ministar obrane Republike Irak Thabeth Mohammad Al-Abbasij zahvalio se ministru Banožiću na pozivu na Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju – ASDA 2023 te naglasio kako je iskazan interes za proizvode hrvatskih proizvođača vojne opreme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!