17:31 / 04.07.2018.

Autor: S.M./Hina

Zadar: Dvojica u istražnom zatvoru zbog bombaških napada

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudac istrage zadarskog Županijskog suda jednomjesečni je istražni zatvor dredio prvoosumnjičenom 47-godišnjem S. G. i drugoosumnjičenom 56-godišnjem N. G.
Dvojica Zadrana osumnjičena za dva bombaška napada na sjedište zadarske policije zadržana su u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, doznaje se na sud.

Sudac istrage zadarskog Županijskog suda jednomjesečni je istražni zatvor odredio prvoosumnjičenom 47-godišnjem S. G. i drugoosumnjičenom 56-godišnjem N. G.

Osumnjičeni su prethodno ispitani u državnom odvjetništvu koje ih tereti za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik 5. prosinca 2017. oko 00,40 sati u Zadru, nakon što je prethodno drugoosumnjičenik od njega zatražio, a zatim ga i nagovorio da baci bombu u dvorište Policijske uprave zadarske, došao pješice do vanjske ograde uprave te, iako svjestan da bacanjem ručne bombe u dvorište može ugroziti život i tjelesni integritet policijskih službenika, bacio u dvorište uprave ručnu bombu koja je pala u neposrednu blizinu ulaza u prostorije pritvorske jedinice II. Policijske postaje.

Uslijed eksplozije bombe popucala su stakla te je oštećena fasada zgrade, a do ozljeđivanja policijskih službenika nije došlo.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik 16. travnja 2018. oko 02,30 sati na nagovor drugoosumnjičenika ponovno došao u dvorište policijske uprave i bacio eksplozivnu napravu, a do ozljeđivanja policijskih službenika nije došlo. Osnovano se sumnja i da  je prvoosumnjičenik 3. srpnja 2018. u svojoj obiteljskoj kući neovlašteno posjedovao četiri ručne bombe, 376 komada streljiva te tromblonski nastavak za automatsku pušku, dok je drugoosumnjičenik 3. srpnja 2018. u svojoj obiteljskoj kući i u kući svog oca neovlašteno posjedovao dva sporogoruća štapina, dvije detonatorske kapisle, kao i 3,5 kilograma poljoprivrednog eksploziva
, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Policija je ranije izvijestila da je uhitila trojicu muškaraca iz Zadra koje sumnjiči da su sudjelovali u bombaškim napadima na sjedište zadarske policije te da je motiv napada bio pokušaj da se zaustavi kontinuiran i kvalitetan rad na suzbijanju zlouporaba droga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!