Zadar: Gradonačelnik Dukić potpisao Odluku o obustavi izvršenja proračuna

28.12.2022.

17:19

Autor: M.M./HRT/Hina

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Nakon što je propao sastanak s klubovima vijećnika, gradonačelnik Zadra Branko Dukić (HDZ) potpisao je u srijedu Odluku o obustavi izvršenja proračuna za 2023. godinu koji je većina u Gradskom vijeću prihvatila prošli tjedan sa svojim amandmanima.

Zadarski proračun, vrijedan 105 milijuna eura, prihvaćen je prošli tjedan na sjednici Gradskog vijeća s 15 glasova SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića, a bez glasova HDZ-ove koalicije. Deset je vijećnika bilo protiv, a jedan suzdržan.

U Gradskom vijeću 11 je vijećnika s koalicijske liste HDZ-a, osam s liste SDP-ove koalicije, sedam s Nezavisne liste Enija Meštrovića i jedan je vijećnik iz Domovinskog pokreta.

Dosad se u povijesti Gradskog vijeća nije dogodilo da HDZ mora glasovati protiv proračuna koji je predložio HDZ-ov načelnik. Kako je tada objasnio predsjednik HDZ-ova kluba Bruno Milin, s amandmanima većine u Gradskom vijeću dolazi do bitne neravnoteže proračuna te ga njegova stranka, zbog protuzakonitih argumenata, nije mogla poduprijeti.

Gradonačelnik Dukić izvijestio je danas na kolegiju s pročelnicima o Odluci o obustavi izvršenja proračuna, ističući da je tu odluku morao potpisati jer je, kako tvrdi,"proračun za sljedeću godinu nezakonit zbog nezakonitih amandmana SDP-a, Akcije mladih i nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića."

Dukić: Ponuđeni prijedlog proračuna zakonit, njihov s amandmanima političko odlagalište nerazvrstanog otpada

- Izglasani proračun je nezakonit! Reći ću i kako pokušaji iz suprotnih redova da me uguraju u njihove nelegalne odluke i napadi na institucije neće proći, nisu istinite, nemaju uporište ni u teoriji ni u praksi, istaknuo je. Dodao je da je "prijedlog proračuna koji im je bio ponuđen zakonit, razvojan i uravnotežen, kao i svaki dosad".

- A to nije ovaj koji su svojim amandmanima pretvorili u političko odlagalište nerazvrstanog, ali i opasnog otpada. Zakon nalaže da ja kao odgovorna osoba za izvršenje proračuna ne smijem prihvatiti izvršavanje nezakonitog akta. Dakle, ne smijem! Zato sam danas potpisao Odluku o obustavi izvršenja proračuna, rekao je gradonačelnik Dukić, predlagatelj proračuna.

- Zakon u ovom slučaju jasno upućuje na procedure usklađivanja akta, a to traje. Za to vrijeme slijedi provedba odluke o nužnom financiranju, a to je jednostavnim rječnikom rečeno - potpuna blokada Grada, rekao je Dukić i ocijenio kako će do konačnog usklađenja proračuna sa zakonom Zadar biti održavan na aparatima.

- Proračunska sredstva koristit će se tek na izvršenje ugovorenih obveza i tekuće održavanje. Svojim amandmanima oni su skinuli sredstva da Kneževa i Providurova palača nastave s radom. Realno, već u veljači ovaj kapitalni nacionalni kulturno-turistički EU projekt trebao bi zatvoriti vrata posjetiteljima. Hoće li biti šala kad se zatvori?, zapitao se Dukić. Također je spomenuo novac potreban za održavanje i plaćanje računa za javnu rasvjetu i za nastavak Ryanairovih letova.

Ocijenio je da je apsurd takve politike vidljiv najbolje u amandmanima Enija Meštrovića.

- Jednim amandmanom, koji sam bez dvojbe prihvatio, želi sagraditi park uz Ulicu Kažimira Zankija, a drugim ukida sredstva za otkup više čestica unutar obuhvata tog parka nužnih za njegovu gradnju, rekao je Dukić.

Imam odgovornost i hrabrost još jedanput izaći na izbore

Ponovio je da neće biti nijednoga novog ulaganja ni pokretanja postupaka javne nabave i natječaja za, primjerice, planirane vrtiće.

- Nema novih cesta, nema škole, nema parka i svega onoga što je stajalo u našem prijedlogu, rekao je Dukić i dodao kako su mu građani dali povjerenje za vođenje gradske uprave te da ima i odgovornost i hrabrost još jedanput izaći na izbore.

Na sastanak gradonačelnika Dukića s predstavnicima klubova vijećnika, koji je jutros uoči kolegija gradonačelnika sazvan u maloj vijećnici zbog razgovora o "nezakonitim amandmanima", odazvali su se jedino Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta i Ante Rubeša iz Akcije mladih. Sastanak je propao jer je Rubeša stigao s novinarima, što su gradonačelnik i HDZ nazvali performansom te napustili prostoriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!