10:36 / 19.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Zadar: kriminalističko istraživanje zbog neisplate plaća

Miranda Cikotic/PIXSELL/ilustracija

Miranda Cikotic/PIXSELL/ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Od početka 2017. do listopada 2018. nije isplatio plaće za 111 radnika, ukupno više od 3,5 milijuna kuna.
Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom proveli su kriminalističku istragu nad dvojicom hrvatskih državljana zbog sumnje na neisplatu plaća i krivotvorenje službene isprave.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o riboprerađivačkoj tvrtki Ostrea iz Stankovaca i njezinome 50-godišnjem vlasniku Nevenu Badurini, protiv kojega se vodi više postupaka za nezakonito poslovanje, te 30-godišnjem Petru Kovačeviću.

-
Provedenim istraživanjem Badurina se sumnjiči da kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva od početka 2017. do listopada 2018. nije isplatio plaće za 111 radnika, ukupno više od 3,5 milijuna kuna. Istodobno, novac tog trgovačkog društva neosnovano je prebacivao na svoje drugo povezano društvo, a onda bi ga podizao u gotovini i zadržavao za sebe - priopćila je zadarska policija.

Sumnjiči ga se i da je tijekom 2018. u obračunskim podacima koje je to društvo dostavljalo mjerodavnim državnim tijelima krivotvorio podatke o stvarnom broju zaposlenika, pa je tako za 78 zaposlenika prikazao da je riječ o članovima društva kod kojih ne postoji obveza isplate plaće, kako bi se onemogućila prisilna naplata potraživanja po osnovi neisplaćene plaće.

U priopćenju se navodi da se 30-godišnjaka sumnjiči da, nakon što je preuzeo dužnost direktora društva, od listopada 2018. do veljače 2019. za 70 zaposlenika mjerodavnim tijelima nije dostavio obračune plaća niti im je dao potrebnu dokumentaciju o neisplaćenim plaćama, što bi im služilo kao ovršna isprava po osnovi neisplaćenih plaća u ukupnom iznosu od 750.000 kuna.

Protiv obojice je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena prijava zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela neisplate plaća, a protiv Badurine i zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!