Zadar: Odana počast svim preminulim i nestalim pomorcima

06.12.2022.

Zadnja izmjena 11:48

Autor: M.M./V.Š./HRT/Hina

Zadar: Odana počast svim preminulim i nestalim pomorcima

Zadar: Odana počast svim preminulim i nestalim pomorcima

Foto: Vladimir Šetka / HRT

Polaganjem vijenaca u more u čast svim umrlim pomorcima i brodarima, u Zadru je u utorak počelo svečano obilježavanje Dana pomorstva i unutarnje plovidbe.

Vijenac je u more s broda Lučke kapetanije Zadar položio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

Program se nastavlja dodjelom stipendija učenicima i studentima pomorskih zvanja, a u 13 sati potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorit će konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi na kojoj će biti riječi o aktualnim temama iz pomorstva i unutarnje plovidbe.

Na panel raspravama u sklopu konferencije razgovarat će se o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama te o novim tehnologijama u pomorstvu.

Navečer će se održati svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos u razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj i svijetu.

- Odali smo počast svim pomorcima koji su ostavili živote na moru. Vrijeme je i sjećanja na cjelogodišnje rezultate u sustavu pomorstva, kako Ministarstva mora prometa i infrastrukture, tako i cijele Vlade. Ova godina bila je uspješna i po donošenju propisa, zakona, ali i po investicijama koje smo odradili u lučkoj infrastrukturi, općenito u brodarstvu. Obilježila ju je izrada novog zakona o pomorskom dobru. On je sada u javnoj raspravi. Ponosni smo što je napravljen u interesu građana RH i odgovorit će na brojna pitanja na koja stari zakon nije bio u mogućnosti, rekao je Bilaver.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!