Osuđeni mladići optuženi za grupno silovanje djevojčice

29.07.2022.

13:01

Autor: HRT

Županijski sud u Zadru

Županijski sud u Zadru

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Skupina mladića osumnjičenih da su od kolovoza 2018. do srpnja 2019. u više navrata seksualno zlostavljali 15-godišnjakinju proglašena je krivima i osuđena na zatvorske kazne, potvrdila je za portal HRT-a  predsjednica sudskog vijeća i glasnogovornica Županijskog suda u Zadru Sandra Radanović.

Prvookrivljeni je osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina, drugookrivljeni dvije godine i šest mjeseci, trećeokrivljeni tri, a četvrtookrivljeni godinu dana zatvora. Petooptuženom maloljetniku izrečene su tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom 100 sati humanitarnog rada, kazala je Sandra Radanović.

Završni govori obrane i optužbe održani su početkom ovoga tjedna, a prije toga optuženi su iznijeli obranu iza zatvorenih vrata jer je sa suđenja od početka isključena javnost. U vrijeme počinjenja kaznenih djela trojica su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvojica maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih bio maloljetan, a jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u prometnoj nesreći.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje teškog kaznenog djela protiv spolne slobode prema posebno ranjivoj žrtvi, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode prema bliskoj osobi te dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju.

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom te su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njezinim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Obrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud taj je zahtjev odbio kao neosnovan.

Diljem Hrvatske bili su organizirani prosvjedi Pravda za djevojčice čiji je povod bio puštanje iz istražnog zatvora osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!