11:16 / 21.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Zadar: Osumnjičeni za krijumčarenje 10 t duhana

Ilustracija - zaplijenjen krijumčareni duhan

Ilustracija - zaplijenjen krijumčareni duhan

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Uskok je, na temelju kaznene prijave zadarske policije, pokrenuo istragu protiv 11 okrivljenika osumnjičenih da su krijumčarenjem i prodajom 10 tona duhana i 5300 šteka cigareta oštetili državni proračun za najmanje 9 milijuna kuna. Zadarska policija je priopćila da je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno 10 hrvatskih državljana starosti između 34 i 53 godine te 35-godišnja hrvatska državljanka.  Uhićeno je devet osoba, dvojica osumnjičenih su u bijegu, a protiv osmero okrivljenika Uskok je zatražio određivanje istražnog zatvora.                 

U akciji koju je koordinirala Služba organiziranog kriminaliteta MUP-a, uz zadarsku su policiju sudjelovali i policajci iz zagrebačke, splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije.


Policija je precizirala da se 11 okrivljenika sumnjiči da su od 15. rujna 2020. do 19. svibnja kupovali i nabavljali veće količine sitno rezanog duhana i cigareta koje su prepravljenim automobilima u najmanje 17 navrata prokrijumčarili iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a potom su dio duhana i cigareta teretnim i osobnim automobilima te nagibnim vlakom prevozili do Zagreba.


Prokrijumčareni duhan i cigarete, dodaje policija, skladištili su u više objekata u Kninu, Kistanju i Drnišu te ih potom prodavali na području Hrvatske. 


Policija je navodi da su okrivljenici na ilegalnom tržištu prodali najmanje 10.049 kg sitno rezanog duhana te najmanje 5300 šteka cigareta bez markica Ministarstva financija, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje 3,3 milijuna kuna, dok su državni proračun oštetili za najmanje 9 milijuna kuna.

 Tijekom kriminalističkog istraživanja, policija je, temeljem naloga Županijskih sudova u Zadru i Splitu, provela 23 pretrage stanova i drugih prostorija te pet pretraga automobila u kojima  je pronađeno 1560 komada raznih vrsta cigareta, 69 kilograma duhana, 200.700 kuna, 6400 eura i digitalna vaga.


Zadarski interventni policajci uhitili su devet osoba, dok su još dvije muškarca koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima za sada nedostupni te je za njima raspisana potraga.


Po dovršetku kriminalističkog istraživanja devet uhićenih osoba su dovedene pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske, dok je kaznena prijava protiv svih 11 osoba dostavljena Uskoku koji je sucu istrage splitskog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv osmero okrivljenika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!