Uskok donio rješenje o provođenju istrage protiv poreznika i poduzetnika zbog mita

04.11.2021.

15:17

Autor: I.Z./Radio Zadar/HRT

Policija desetoricu prijavila za davanje i primanje mita

Policija desetoricu prijavila za davanje i primanje mita

Foto: Radio Zadar / HRT

Uskok je, na temelju kaznene prijave PU zadarske i provedenih financijskih izvida Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice poreznika zbog primanja mita i sedmorice obrtnika i poduzetnika za davanje mita.

USKOK je, ne precizirajući identitete osumnjičenika, priopćio da su uhićena desetorica hrvatskih državljana u dobi između 71 i 43 godine, koje se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.

Prethodno je zadarska policija u koordinaciji s USKOK-om dovršila kriminalističko istraživanje nad deset hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te davanja mita i primanja mita.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da 51-godišnjak, službenik Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, kao službena osoba zadužena za naplatu, ovrhe, stečaj i likvidaciju, u razdoblju od sredine srpnja 2015. do kraja listopada 2021., sukladno prethodnim dogovorima s vlasnicima trgovačkih društava u dobi od 48, 71, 43 i 52 godine, registriranih na zadarskom području, nije poduzimao zakonom predviđene ovršne mjere na sredstvima i imovini trgovačkih društava kao poreznih obveznika s dospjelim poreznim dugom, čime je dopustio da novčana sredstva i imovina tih poreznih dužnika budu preusmjerena u korist povezanih osoba i društava na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.

Istovremeno je koristeći svoj položaj službene osobe na traženje 48–godišnjeg vlasnika više društava sa zadarskog područja, vršio provjere podataka u Informacijskom sustavu državnog tijela u kojemu je zaposlen, a zatim istome javljao dinamiku provođenja zapljene sredstava po računima društava u njegovu vlasništvu kako bi isti mogao pravodobno preusmjeriti sredstva s računa društava. Zauzvrat je kao protuuslugu, od vlasnika navedenih društava dobivao različite poklone u vidu čašćenja u ugostiteljskim objektima na području grada Zadra, alkoholna pića, besplatna korištenja vozila te besplatno izvođenje radova na svojoj nekretnini.

Navedenim protuzakonitim radnjama 51-godišnjak je oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od tri milijuna kuna te je za taj iznos navedenim društvima te pravnim i fizičkim osobama povezanima s njihovim vlasnicima pribavio nepripadnu imovinsku korist.

Nadalje, 51-godišnjaka se sumnjiči da prema sedam drugih poreznih obveznika sa zadarskog područja koji su imali dospjelo porezno dugovanje, nije poduzimao zakonom predviđene ovršne mjere na sredstvima i imovini tih poreznih obveznika, te je na taj način oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od 600 tisuća kuna, za koji iznos je istima pribavio nepripadnu imovinsku korist. Također je 43–godišnjem voditelju poslovanja poreznog obveznika sa zadarskog područja kontinuirano javljao točno vrijeme dolaska poreznih službenika radi pljenidbe novca iz blagajne tog poreznog obveznika. Zauzvrat je kao protuuslugu, od tih poreznih obveznika dobivao različite poklone u obliku čašćenja u ugostiteljskim objektima na području grada Zadra, alkoholna pića, prehrambene namirnice, te besplatno izvođenje radova sebi povezanim osobama.

Isto tako, osnovano se sumnja kako je 51-godišnjak za dva porezna obveznika s dospjelim poreznim dugom zatražio od 58-godišnjaka, također službenika Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, da kod tih poreznih obveznika ne poduzme zakonom predviđena ovršne mjere na sredstvima i imovini tih poreznih obveznika, a na koji način je državni proračun oštećen za više od 100 tisuća kuna.

Također je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 64–godišnjak, službenik Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, kao službena osoba zadužena za nadzor fiskalizacije koja je bio upoznata s planiranim terminima provođenja nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji, u odnosu na pojedine porezne obveznike, protivno Zakonu o poreznoj upravi i Općem poreznom zakonu, na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, poreznim obveznicima za koje je smatrao da bi mu mogli biti od koristi, višekratno dojavljivao termine planiranog nadzora. Tako uspostavljene kontakte s poreznim obveznicima koristio je za osobno ostvarenje koristi pa je tako višekratno dvanaestorici vlasnika obrta i trgovačkih društava sa zadarskog područja dojavljivao dolazak poreznih službenika u nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji, sve kako bi oni na dan nadzora mogli uskladiti stanje u blagajnama s iznosom fiskaliziranih računa, a zauzvrat je od njih kao mito primao novac, te druge darove u vidu besplatnog čašćenja u njihovim ugostiteljskim objektima, kao i prehrambene namirnice.

Naposljetku, 64-godišnji porezni službenik sumnjiči se da je od 58-godišnjeg poreznog službenika za ovrhe zatražio da za poreznog obveznika u dobi od 51 godine, s dospjelim poreznim dugom ne poduzme ovršne radnje na novčanim sredstvima i imovini istoga, već da taj predmet „drži sa strane“, što je 58-godišnjak i učinio.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 10 hrvatskih državljana u dobi od 51, 58, 64, 48, 71, 43, 52, 53, 65 i 51 godine, USKOK-u je podnesena kaznena prijava, a sve prijavljene osobe predane su pritvorskom nadzorniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!