Zadar: Prijedlog proračuna pred vijećnicima sredinom travnja

29.03.2023.

18:25

Autor: Hina/HRT/D.S.

 Zadar: Sastanak gradonačelnika s gradskim vijećnicima

Zadar: Sastanak gradonačelnika s gradskim vijećnicima

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Sredinom travnja pred zadarskim gradskim vijećnicima trebao bi se naći novi prijedlog proračuna, zaključak je sastanka koji je s predstavnicima gotovo svih političkih opcija održao gradonačelnik Branko Dukić.

Grad Zadar tako je nadomak rješenja tromjesečne blokade proračuna i problema s tim u vezi jer uskoro istječe privremena mjera nužnog financiranja.


- Neću trošiti vrijeme na ono što je bilo, kako je bilo i zašto. Tu se nikada nećemo složiti, ali je važno da se slažemo oko onoga zbog čega smo se i okupili, a to je izrada proračuna, rekao je gradonačelnik Branko Dukić.


Istaknuo je kako je važno što prije pronaći izlaz iz sadašnje situacije jer žurno treba nastaviti s provedbom projekata i programa pripremljenih za financiranje u proračunu za 2023. te novih projekata koji sada nisu u formi amandmana, nego njegov sastavni dio. Konačni dokument, najavio je, bit će završen u tjednu poslije Uskrsa i biti upućen Gradskom vijeću na odlučivanje.


Dukić je rekao kako, unatoč svim političkim različitostima, to nisu bili pregovori, nego politički dogovor, pri čemu je pohvalio prijedloge Nezavisne liste Enija Meštrovića.


- Bilo je lako složiti se s prijedlozima, ali puno teže naći proračunski okvir. Zato je i trajalo više tjedana, rekao je gradonačelnik.


Tako su se dogovorili da se osigura proračunski novac za najam dva stana u Zagrebu i jedan u Splitu za smještaj roditelja djece oboljele od malignih bolesti. Prijašnji prijedlozi SDP-a i Domovinskog pokreta uvršteni su u novi prijedlog proračuna.


Enio Meštrović zahvalio je pak gradonačelniku što nije bio na sastancima jer je, kako je rekao, puno lakše bilo razgovarati s pročelnicima Antom Ćurkovićem, Antom Babićem i Ivanom Mijolovićem.


- Od početka ste govorili da nešto nije moguće uvrstiti u proračun, a na kraju je ispalo kako je moguće. Nadam se da ste naučili lekciju. Ako se budete dirali u 0,1 posto naših prijedloga, sljedeće godine nećete moći pričati s nama, upozorio je Meštrović.


Nakon sastanka u maloj gradskoj vijećnici neovisni vijećnici predstavili su novinarima projekte koje su uvrstili u novi prijedlog proračuna.


Riječ je, među ostalim, o 300.000 eura za gradnju novog azila za životinje, 150.000 za sufinanciranje troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu, 92.000 eura za povećanje satnice za pomoćnike u nastavi, 65.000 eura za sanaciju i uređenje Kapetanskog parka te 93.000 eura za financiranje otočnih mjesnih odbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!