19:25 / 12.05.2021.

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zadar: Za gradonačelničku fotelju šestorica kandidata

default error photo

Ovo je priča o šest kandidata za gradonačelnika Zadra. Žena u utrci nema, a u najvažniju fotelju u gradu koji je već dugo čvrsto HDZ-ovo uporište, osim aktualnog gradonačelnika, žele sjesti četiri kandidata različitih političkih opcija i jedan koji je u utrku ušao kao kandidat grupe birača. 


Kandidat HDZ - a i triju stranaka aktualni je gradonačelnik Branko Dukić. Prioritet u programu mu je, kaže, Zadru omogućiti miran razvoj. Povući što više europskoga novca i unaprijediti grad. Primjerice, izgraditi starački dom.

- Prioritet je, prvenstveno, briga o mladima. Gradili smo i gradit ćemo i vrtiće i škole, da ne kažem i ceste i sve ostalo što je potrebno za njihov razvoj, ali želimo im omogućiti da ostanu tu, rekao je kandidat HDZ-HSP-SU-NS Reformisti Branko Dukić.

Kandidat pet stranaka na čelu s SDP -om je Marko Vučetić. Tvrdi da mu je prioritet u neslobodnom stranačkom gradu koji se predstavlja kao stranačka utvrda - oslobađanje grada.

- Zadru bi htio priuštiti prvu sekundu demokracije. Jer građani Zadra i gradske strukture pa samim time i javni život je ostao bez tog demokratskog potencijala. Jer je sve usmjereno prema ostvarivanju stranačkih ciljeva, kazao je kandidat SDP-AM-HSS-GLAS-Centar Marko Vučetić.

Rade Škarica kandidat je Mosta. Postane li gradonačelnik, među ostalim, planira racionalizirati poslovanje javnih poduzeća.

- U smislu objedinjene javne nabave i svakako bolje i transparentnije kontrole troškova. Također potrebno je racionalizirati poslovanja u javnim poduzećima, dodao je kandidat Mosta Rade Škarica.

Važno mu je i prostorno planiranje, ali i izgradnja socijalnih stanova po uzoru na druge europske gradove.


Domovinski pokret za gradonačelnika je predložio Damira Biloglava. Važna mu je demokratizacija upravljanja gradom, kako kaže - udovoljavanje građanima, a ne povlaštenim investitorima. Obavio bi reviziju svih projekata u gradu.

- U uvjerenju i u nadi da se možda mogu popraviti greške odnosno ukloniti štete koje vidimo u realizaciji dosadašnjih projekata, istaknuo je kandidat Domovinskog pokreta Damir Biloglav.

HNS, HSLS i DSU imaju najmlađeg kandidata, Marija Skelina. Prioritet kampanje su im, ističu, ljudi. Besplatni vrtići, besplatan sport za djecu, ukidanje prireza.

- Namijenili smo do petsto kuna dodatka za mirovine i za blagdane, znači za Božić i Uskrs, tisuću kuna dodatka, znači, da mogu imati jedan dostojanstveni obrok, poručio je kandidat DSU-a, HNS-a i HSLS-a Mario Skelin.

Nezavisni Enio Meštrović ili njegov alter ego Ričard pobijedi li, kaže, učinit će sve ljude u gradu jednakima. Velik dio od onoga što on i njegova ekipa ukradu, tvrdi, vratit će narodu. A ključna stvar u programu?

- Tebi ću reći? Ja da to tebi kažem, to bi rekli nekom drugom, onda bi to prekopirali i ja izgubio izbore. Znači, o tom ćemo pričati poslije izbora, istaknuo je kandidat grupe birača Enio Meštrović.

Tko će izbore izgubiti, a tko dobiti te tko je od kandidata za gradonačelnika osvojio više glasova Zadrana, saznat ćemo uskoro.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!