17:31 / 15.10.2019.

Autor: HRT

Zadar: Žalit će se i obrana. Jesmo li kao društvo zakazali?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Brojne reakcije stigle su na zadarski slučaj, odnosno na puštanje petorice osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice da se brane sa slobode.
Brojne reakcije stigle su na zadarski slučaj, odnosno na puštanje petorice osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice da se brane sa slobode. Odluka je još šokantnija jer osumnjičeni mladići žive u istome mjestu gdje i žrtva.

Osim DORH-a, žalbu će uložiti i obrana. Kažu da će zbog golemog pritiska javnosti pred sudom dopuniti argumente i dostaviti dodatne dokaze.

- Bošnjaković: Ako je sudac i pogriješio, postoje pravni lijekovi

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je za HRT-ov portal kako ne može komentirati ni odluku zadarskog Županijskog suda, ni konkretan zastrašujući slučaj okrutnog vršnjačkog nasilja nad mladom djevojkom u Zadru. No naglašava da je potrebno u svakom sličnom slučaju nasilja žrtvu što prije zaštititi, a počinitelje nasilja odgovarajuće sankcionirati i uključiti u odgovarajući stručni tretman.

"Svakako bih istaknula da nas svaki novi slučaj spolnog nasilja nad djecom uvijek vraća na pitanje jesmo li kao društvo zakazali u zaštiti djece od nasilja. Nažalost, brutalni slučajevi nasilja i reakcije na njih svih proteklih godina pokazuju slabosti u našem kaznenom zakonodavstvu i praksi na što već dugo ukazujemo. Seksualno zlostavljanje i seksualno iskorištavanje djece predstavlja teška kršenja temeljnih prava djece na koje društvo mora reagirati cjelovitim pristupom, što uključuje progon počinitelja, zaštitu djece žrtava i sprečavanja takvoga nasilja. Međutim, u sudskoj praksi često vidimo da se počinitelji puštaju da se brane sa slobode, da žrtva nema odgovarajuću zaštitu od počinitelja niti odgovarajuću pomoć i podršku, a nerijetko sama doživljava osudu okoline, stigmatizaciju te narušavanje privatnosti. Senzacionalističko medijsko praćenje također dodatno traumatizira žrtvu, a traumatiziranje se pojačava i kroz kazneni postupak, koji traje i po nekoliko godina. Kad napokon dođe do presude, za počinjenje spolnih delikata na štetu djece izriču se vrlo blage kazne, izrečene kazne zatvora zamjenjuju se radom za opće dobro ili uvjetnom kaznom. Ni sustav praćenja počinitelja i zaštite žrtve nije odgovarajuće uspostavljen.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na to ukazujemo još od 2006. godine i zalažemo se za unapređivanje sustava zaštite djece od seksualnog zlostavljanja. Unatoč određenim značajnim pomacima u kaznenom zakonodavstvu pooštravanjem sankcija, generalno možemo zaključiti da sustav zaštite djece od seksualnog nasilja nije dobro uspostavljen. Žurno su nužne izmjene propisa, na što smo ukazali i u javnoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, a predložili smo i niz izmjena za koje se nadamo da će ih Ministarstvo pravosuđa prihvatiti.

Osim stvaranja kvalitenog normativnog okvira, još je važnije mijenjati sudsku praksu, na što smo upozorili Ministarstvo pravosuđa. Predložili smo uvođenje obvezne edukacije sudaca koji donose odluke o kažnjavanju počinitelja seksualnog nasilja nad djecom kako bi se upoznali s pojavnim oblicima seksualnog zlostavljanja djeteta i posljedicama koje ono može uzrokovati djeci te, sukladno tome, o nužnosti adekvatnog kažnjavanja počinitelja. Takvom obaveznom edukacijom ujednačila bi se sudska praksa i onemogućilo donošenja presuda u kojima se interesi počinitelja stavljaju ispred interesa djece žrtava. Također se godinama zalažemo za osnivanje specijaliziranih obiteljskih sudova koji bi rješavali predmete u građanskopravnoj i kaznenoj sferi života obitelji i djece. Bez jasne i snažne osude i promptnog kažnjavanja ne može se postići zaštita djece što je obveza države, društva i svih nas odraslih", stoji u pripćenju pravobraniteljice za djecu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da je u situacijama kada žrtva i počinitelj žive u istom manjem mjestu iznimno važno pružiti žurnu zaštitu žrtvama kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija.

- Navedeno svakako uključuje i onemogućavanje bilo kakvog eventualnog daljnjeg kontakta počinitelja i žrtve, pri čemu treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtava od daljnjeg progona te povlačenja prijave, naglašava pravobraniteljica.

Potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović kazao je da mu je čudna odluka suca.

- Ne razumijem što je time htio postići. Žrtvu uvijek treba štititi. Žrtva ne smije biti žrtva dva puta. Ako te već netko toliko istraumatizira, izvrgne poniženju i nasilju onda bi te sustav trebao zaštititi. U ovome slučaju to se nije dogodilo, kazao je Milanović.

Iz stranke GLAS upozorili su da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih te da sudski procesi traju više od 5 godina. Podsjetili su na svoj prijedlog zakona u kojem, među ostalim, stoji da rad sudaca bude javan, otvoren i transparentan.

- Neovisno pravosuđe ne može i ne smije biti kulisa ili paravan za neodgovornost, kaos, nered i nepravdu, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!