12:40 / 15.04.2020.

Autor: I.D./Radio Zadar/IMS/HRT

Zadarska županija: Nema novih pozitivnih nalaza

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Do sada je sa zadarskoga područja testirano više od 700 građana, a trenutačno je u samoizolaciji gotovo 1000 osoba.
Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije objavljeno je kako su svi obrađeni nalazi, njih osam, negativni na koronavirus, tako da se s današnjim danom brojka zaraženih zaustavila na 77.

- Sve o koronavirusu
- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, dr. Alan Medić rekao je kako je s jučerašnjim danom i zadnji djelatnik Ortopedske bolnice u Biogradu izišao iz samoizolacije, tako da se o svim novim slučajevima pozitivnih može govoriti o kontaktima treće vrste.

Najavio je kako kreće pojačano testiranje djelatnika u domovima za starije osobe, i to nakon što odrade svoju smjenu. Procjenjuje se da se radi o više od 100 djelatnika. Testirat će ih u COVID ambulanti u poslijepodnevnim satima.

U samoizolaciji gotovo tisuću osoba, zabilježena tri kršenja

Do sada je sa zadarskoga područja testirano više od 700 građana, a trenutačno je u samoizolaciji gotovo 1000 osoba, dok je za 1390 osoba završila ta mjera.
Epidemiolog Medić najavio je kako će se ubuduće medijima dostavljati popis oboljelih po mjestu prebivališta. Trenutno ih je najviše u Zadru - njih 31.

Prva potvrda zaraze u Zadarskoj županiji bila je prije 28 dana. Do danas se oporavilo ukupno sedam osoba, među kojima je i prvozaražena djevojka. U stožeru očekuju kako će svakim danom rasti broj oporavljenih pacijenata. Među pozitivnima na koronavirus je četvero djece, od kojih jedno ima tri, a jedno četiri godine.

Kako je izvijestila glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin - policija je tri osobe zatekla u kršenju mjera samoizolacije, dok su na blokadnim punktovima bile 22 osobe bez valjane propusnice.

Nije bilo kršenja mjere o zabrani rada kafića i drugih ugostiteljskih objekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!