Zadarska županija od danas bez mina!

12:14 / 17.12.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zadarska županija bez mina

Zadarska županija bez mina

Foto: Dnevnik / HRT

Zadarska županija od danas je službeno bez mina! Prije 25 godina čak je jedna četvrtina te županije bila minski sumnjiva, a od 1996. do danas - od mina je na tom prostoru stradalo osamdeset troje ljudi - od toga 35 smrtno, među njima čak 8 pirotehničara.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uručio je simboličnu, zadnju minu načelniku općine Pakoštane, Milivoju Krutovu jer je u toj općini i zadnja mina izvađena.

Razminiranje jedan od prioriteta i u njega se sustavno ulaže

Ministar Božinović je kazao kako je razminiranje jedan od prioriteta na području sigurnosti te se u njega sustavno ulaže.

- Uspjeh je vidljiv! Primjena našeg originalnog sustava priskrbila nam je globalnu prepoznatljivost, pa i lidersku poziciju u protuminskom djelovanju i humanitarnom razminiranju. Ukrajina, Azerbajdžan i Sirija traže našu pomoć i ekspertizu. Briga o razminiranje hrvatskoga teritorija i dalje je vrlo aktualna, još uvijek je realna zapreka potpunoj normalizaciji života u sedam županija gdje imamo 208 četvornih kilometara sa 15.000 mina, naveo je.

Za razminiranja je utrošeno oko sedam milijardi kuna, smrtno su stradale 204 osobe, posljednji put u ožujku u Karlovačkoj županiji.

- Zadnje dijete koje je stradalo je bilo 2004.godine i činimo sve da u ostatku Hrvatske gdje nas još čeka posla, žrtava ne bude, naglašava Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Nažalost, ja sam rekao, imali smo 300 minskih incidenata. Čuli smo tu rečenicu i danas; rat poslije rata, istaknuo je Božidar Longin, zadarski župan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!