Zadarski župan: Potres nije uzrokovao ljudske žrtve ni veću štetu

14:28 / 01.11.2020.

Autor: Kristina Štrbac, Toni Pajkin/IMS/M.Š./T.V./B.A./HRT/Hina

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jak potres koji je u nedjelju u 14.15 sati pogodio šire područje Zadarske županije nije uzrokovao ljudske žrtve ni veću materijalnu štetu.
Jak potres koji je u nedjelju u 14.15 sati pogodio šire područje Zadarske županije nije uzrokovao ljudske žrtve ni veću materijalnu štetu, ali je uznemirio stanovnike većeg dijela županije koji su tijekom dana nazivali nadležne službe, doznaje se od zadarskog župana.

Zadarski župan Božidar Longin ističe kako je to zaključak sastanka održanog popodne u Starigradu, nedaleko od epicentra potresa.

Potres magnitude 4,7 prema Richteru pogodio je u 14,15 sati područje kod Paklenice, sedam kilometara sjeverno od Starigrada u Zadarskoj županiji.

- Po zvuku i tutnjavi potresa nekako sam pretpostavio da bi to moglo biti na zapadnom dijelu županije. Odmah sam zvao načelnika Ramića, ali on se nije mogao javiti jer je bio u epicentru potresa u Nacionalnom parku Paklenica. Sve naše službe odmah su reagirale i sada su spremne za slučaj bilo kakve intervencije. Odmah me nazvao i premijer Andrej Plenković raspitujući se za situaciju, a do večeras čuli smo se već četiri puta, jer sam ga svaki put nakon obilaska nekih mjesta izvještavao o svakom detalju, izjavio je župan Longin.

Koliko znamo, dodao je, potres je bio na dubini od 10 kilometara i to je ublažilo podrhtavanje tla. Longin ističe kako nema mjesta panici i da su sve službe spremne bude li potrebno reagirati. Osim Starigrada, župan i suradnici obišli su i Općinu Posedarje, udaljenu 16 kilometara od epicentra, a u stalnom su kontaktu i s drugim mjestima koja gravitiraju tom dijelu županije.

- Obišli smo vodovod, elektromrežu, sve javne ustanove, crkve i groblja i šteta nema, rekao je Longin.

Kako saznajemo u Nacionalnom parku Paklenica, epicentar današnjeg potresa bio je na području Ivinih vodica. Seizmološki zavod objavio da je potres u epicentralnom području bio maksimalnog intenziteta VI (šest) stupnja EMS ljestvice.

Odmah nakon potresa građani su izašli iz svojih kuća i uzbuđeno nazivali centar 112. Jedina zasad prijavljena šteta su odroni u Nacionalnom parku Paklenica.

➡️ Plenković: Vlada spremna pomoći Zadarskoj županiji

Građani su u strahu istrčali na ulice.

- Čula se eksplozija i jako se treslo. Desetak sekundi baš jako. Istrčali smo na ulicu. Zasad u našoj ulici nema vidljive štete, rekao je za portal HRT-a jedan stanovnik zadarskog Poluotoka.

- Čula sam potres, i to dva, jedan za drugim. Bila sam u stanu i jako se uplašila. Sad sam izašla. Najprije sam mislila - grmljavina. Ma kakva grmljavina, a ono drugi. Evo i ja sva gorim, od jada i od tuge, muke, rekla je jedna Zadranka za HRT Radio Zadar.

- Poprilično se treslo. Prepali smo se svi, izašli su ljudi na ulice. Strašno. Strašan osjećaj, komentirala je druga žena.

Kako saznajemo u Nacionalnom parku Paklenica, epicentar današnjeg potresa bio je na području Ivinih vodica. HGSS je obišao područja koje je pogodio potres, na nekim mjestima su uočeni odroni kojima je svjedočio i penjač Josip Brozičević.

- Penjao sam s kolegama, pri samom vrhu smjera u jednom trenutku začulo se kao grmljavina. Nakon par sekundi krenuli su odroni na sve strane i kamenje je krenulo frcati kroz kanjon. Primaknuo sam se čim bliže stijeni i molio Boga da me ne pogodi. Za nekoliko sekundi kroz susjedni smjer, samo par metara od mene, jedan odron je prošao i kamenje se obrušilo dolje na stazu, rekao je Brozičević za HRT.

Planinarske staze i putevi koji su za sada obiđeni su prohodni. Dojava o stradalima nema, a kao što je rečeno HGSS obilazi područje kako bi u slučaju bilo kakvih nesreća pomogli onima koji su se u trenutku potresa našli na Velebitu.

Koliko je planinara na tom području bilo u trenutku kada Velebit počeo tresti nije moguće u ovom trenutku saznati.

Snažno podrhtavanje tla osjetilo se u svim dijelovima Zadarske županije, na otocima Ugljanu i Pašmanu, na Murteru, u Vodicama, Šibeniku, Drnišu i Kninu u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji te u Lici. Potres se osjetio i na splitskom području.

Kako je potvrdila glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin, policija nije dobila nijednu prijavu o eventualnoj šteti.

Kuk: Očekuje se serija naknadnih potresa

Epicentar potresa bio je 16 kilometara sjeverozapadno od Posedarja.

- Točna magnituda je 4,7 prema Richteru, a potres se dogodio kod Starigrad-Paklenice, osjetio se na zadarskom području, na otocima, pa sve do Splita i Like. Nemamo nikakve dojave o šteti, istaknuo je za portal HRT-a seizmolog Krešimir Kuk.

Dodaje da se potres ne može direktno povezati sa snažnim potresima koji pogađaju Tursku i Grčku.

- Ne možemo ih direktno povezati, ali činjenica je da se posljednjih mjeseci manifestiraju jači potresi na području jugoistočne Europe.

Što se tiče potresa na zadarskom području, kao što je bio slučaj i sa zagrebačkim, stanovnici toga područja mogu očekivati još potresa u idućim danima, tjednima i mjesecima.

- Intenzitet je 6, to znači da je na slabije građenim objektima moguća pojava šteta. Nije za očekivati da bi trebalo biti šteta na bolje građenim objektima, a s druge strane je i sam epicentar u nenaseljenom području pa su i same štete, naravno, manje. Nije bio ništa dublje nego što su uobičajeno potresi na našem području, jedino je stvar u tome da je bio u nenaseljenom području pa se onda samim time energija potrošila ne na objektima, zgradama, nego na prirodi, u divljini, rekao je za HRT Tomislav Fiket, seizmolog u Seizmološkoj službi RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!