12:33 / 16.04.2022.

Autor: Marko Percan/Dnevnik1/HRT

Posljednje pripreme uoči Uskrsa

Zadnje pripreme uoči Uskrsa

Zadnje pripreme uoči Uskrsa

Foto: HRT / HRT

Velika je subota, dan uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana. Diljem zemlje mnogi su jutro iskoristili za odlazak u trgovinu ili na tržnicu. 

- Uskrsni stol u Istri nezamisliv je bez tradicionalne pince, izjavio je novinar Marko Percan koji se za Dnevnik javio s pulske tržnice. Tržnica je prepuna prodavača i kupaca, bez obzira što je ove godine košarica skuplja za 30 posto, za jeftiniju varijantu potrebno je izdvojiti 600 kuna. Ali tradicija je, kaže, ipak jača i kaže - kad su blagdani, novčanik treba biti malo deblji i stol malo bogatiji. 

Izdvojio je Percan zanimljiv podatak - da oko Uskrsa Hrvati pojedu čak 2000 tona suhomesnatih proizvoda i šunke. Za Istru, kaže to i ne vrijedi jer uz šunku, ondje je tradicionalna špaleta - prednja noga od svinje. Tržnica je pak prepuna voća i povrća, a ne zaostaje ni ponuda ribe.

Evo što ljudi kupuju i što se nudi u Puli.

Posljednje pripreme za Uskrs obavljaju se i u Zagrebu. Gužva je bila na najvećoj i najpoznatijoj tržnici - Dolcu. Kupovale su se namirnice za blagdanski stol na kojem će se naći svega, od mesa i jaja, do povrća i slastica. Ponuda bogata i raznolika, a zadovoljni i kupci i prodavači. Evo što kažu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!