Zadnji dan nezaposlenima da u HZZO-u provjere status

29.06.2023.

Zadnja izmjena 15:26

Autor: HRT/Hina

Zdravstvene iskaznice

Zdravstvene iskaznice

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Danas je zadnji dan kada se građani, koji su osigurani kao nezaposlene osobe a ne vode se na Zavodu za zapošljavanje, mogu javiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) radi provjere svog statusa. To je dosad učinilo njih više od 124 tisuće, doznaje se u HZZO-u.

Dosad se javilo 124.040 osoba, kako bi regulirale svoj status osiguranika, a konačan broj bit će poznat u petak, kazao je glasnogovornik Zavoda Nenad Korkut.

Naime, od 1. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje propisuju nezaposlenim osobama obvezu provjere njihova statusa ako su imale prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj.

Ako se osobno ne jave HZZO-u zaključno s 29. lipnjem, a potom jednom u tri mjeseca, HZZO će ih odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja. Drugim riječima, ostat će bez zdravstvenog osiguranja.

Procjene iznesene u medijima su da zdravstveno osiguranje ima barem 260.000 osiguranika više nego što je stanovnika u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno su u Hrvatskoj registrirane 97.774 nezaposlene osobe.

Zbog provjere statusa HZZO-u su se dužne javiti osobe kojima prestaje radni odnos, one koje su završile školsku godinu ili navršile 18 godina, kao i osobe nakon prijevremenog prestanka služenja vojnog roka, otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznene ili nakon liječenja.

Nakon prve provjere statusa, te će se osobe i dalje morati osobno javljati u HZZO jednom u tri mjeseca radi daljnje redovite provjere okolnosti na temelju kojih im je utvrđen status, osim za vrijeme dok se vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Osigurane osobe koje su na dan stupanja na snagu Zakona imale prijavljen privremeni odlazak izvan Hrvatske, taj status zadržavaju najduže 90 dana od dana njegova stupanja na snagu te će ih HZZO istekom toga roka odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti i bez donošenja rješenja.

HZZO: Izmjenama zakona ojačana kontrola broja osiguranika zdravstvenog osiguranja


Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ojačan je kontrolni mehanizam broja osiguranika radi racionalnog trošenja sredstava, istaknuo je u četvrtak HZZO u priopćenju kojem naglašava i objašnjava važnost osobnog javljanja u njihove ispostave radi regulacije statusa.

HZZO u priopćenju "radi točnog informiranja javnosti" o primjeni izmjena Zakona naglašava da kontrolni mehanizam "ide u dva smjera" dobivanja vjerodostojne statistike osiguranih osoba i racionalnog trošenja sredstava namijenjenih za zdravstvenu zaštitu.

- Za troškove zdravstvene zaštite osoba evidentiranih s osnova nezaposlenosti godišnje se troši više od 234 milijuna eura te je postupanje sa sredstvima poreznih obveznika s pažnjom dobrog gospodara obveza glavnog osiguravatelja zdravstvenog osiguranja u državi koja mora voditi računa o strogo namjenskim troškovima i svakom potrošenom centu, naglašavaju.

Ističu i da Zakon pruža širok spektar osnova osiguranja pa je "skoro nemoguće da se osoba ne može obvezno zdravstveno osigurati, što znači da se vodi računa o svim skupinama društva pa se tako i najranjiviji rješavaju na njima najprihvatljiviji način".

Detaljne informacije, napominju, mogu se dobiti na više od 130 lokacija HZZO-a, njihovoj mrežnoj stranici te info telefonima.

Novi institut "osobnog javljanja", objašnjavaju iz HZZO-a, i dalje će se poboljšavati "jer se život ne možete uokviriti zakonom, pravo može biti fleksibilno, a cilj je djelovati u korist osiguranih osoba".

Netočno je da nije osigurana pravna zaštita


Status osigurane osobe, odnosno prestanak tog statusa, HZZO utvrđuje u pravilu bez donošenja rješenja, temeljem prijave na obvezno zdravstveno osiguranje ili odjave, odnosno po službenoj dužnosti na temelju podataka koje im dostave nadležna tijela s ovlašću prikupljanja i dostave podataka radi prijave/odjave na obvezno zdravstveno osiguranje, "osim u situacijama kada je Zakonom izričito utvrđeno da se donosi rješenje po službenoj dužnosti".

- Iznimno, HZZO donosi rješenje na zahtjev osobe kojoj je utvrđen status osigurane osobe, odnosno prestanak toga statusa na način kako je prethodno navedeno što nije novost uvedena ovim Zakonom. Stoga nije točno da nije osigurana pravna zaštita, poručuju iz HZZO-a.

Osobe koje žive u inozemstvu i imaju obvezno zdravstveno osiguranje u drugoj državi EU, ne mogu istovremeno imati obvezno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj.

Važno je osobno doći u HZZO, neki se podaci ne mogu dobiti od drugih institucija

HZZO objašnjava da izmjene zakona u ovom slučaju imaju učinak utvrđivanja stvarnog stanja osiguranih osoba, kao i njihovih osnova osiguranja, odnosno uvođenje reda u sustav obveznoga zdravstvenog osiguranja na način da status mogu ostvariti samo osobe koje za to ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i propisima EU.

- Zbog svega navedenog, važno je osobno pristupanje HZZO-u, te nije moguća elektronička prijava, napominju.

Kod osobnog pristupa osiguranika, dodaju, potrebno je provjeriti i okolnosti vezane uz članove obitelji osiguranika, točnije je li eventualno zasnovan radni odnos ili ostvarena prava na mirovinu npr. supružnika u drugoj državi članici EU ili ugovornoj državi, a te podatke HZZO ne može dobiti od drugih institucija.

U tom slučaju, objašnjava HZZO, osiguraniku je daljnji status u obveznom zdravstvenom osiguranju potrebno utvrditi kao članu obitelji inozemnog osiguranika ili korisnika mirovine, a sukladno odredbama EU propisa ili međunarodnih ugovora.

Status u obveznom zdravstvenom osiguranju temeljem redovitog studija u inozemstvu mogu ostvariti studenti fakulteta država članica EU, uključujući EEP i Švicarsku, kao i studenti koji redovno studiraju u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK).

- Za navedeno ne postoje zakonske pretpostavke u slučaju studija u državama izvan Republike Hrvatske i izvan EU i UK te naglašavamo da isto nije predviđeno čak niti u slučaju studija u državama s kojima Republika Hrvatska ima ugovor o socijalnom osiguranju, kao što je npr. susjedna Bosna i Hercegovina, napominju iz HZZO-a.

Osobe koje su studirale izvan Hrvatske i izvan EU i UK ni do sada nisu mogle ostvariti status osigurane osobe s osnova svoga statusa redovitog studenta, već su taj status "ostvarivale prema jednoj od zakonskih osnova osiguranja za koje su u trenutku prijave HZZO-uz ispunjavale zakonom propisane uvjete".


Nezaposleni također imaju obvezu provjere statusa


Isto vrijedi i dalje, odnosno svi koji studiraju izvan Hrvatske i izvan EU ili UK status osigurane osobe mogu steći prema nekoj drugoj zakonskoj osnovi "radi čega se trebaju javiti u najbliži regionalni ured odnosno područnu službu HZZO-a gdje će im se utvrditi valjana osnova za prijavu".

Izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju stupile su na snagu 1. travnja i nezaposlenim osobama propisuju obvezu provjere statusa ako su imale prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj, a danas je zadnji dan da se osobno jave HZZO-u. Ako to ne učine, a potom jednom u tri mjeseca, HZZO će ih odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja, odnosno ostat će bez zdravstvenog osiguranja.

Beroš: Broj osiguranika u HZZO-u za 400.000 veći od broja hrvatskih građana

Broj osiguranika u sustavu HZZO-a za 400.000 je veći nego broj hrvatskih građana, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš komentirajući istek roka za provjeru statusa građana koji su osigurani kao nezaposlene osobe, a ne vode se na Zavodu za zapošljavanje.

Ministar je naglasio da se u sklopu ranijih izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, na prijedlog HZZO-a, uvidjela potreba dovođenja u red popisa osiguranika HZZO-a.

Broj osiguranika je 400.000 veći nego broj građana Hrvatske, što je možda očekivano jer imamo određeni broj inozemnih osiguranika, međutim taj broj je daleko prevelik. Kada je riječ o samo jednoj kategoriji, osiguranicima koji se vode kao nezaposleni, njih je preko 280.000 više nego što imamo registriranih nezaposlenih na Zavodu na zapošljavanje, rekao je Beroš.

Potrošeno 232 milijuna eura na liječenje 

- Oni doista predstavljaju, neću reći trošak za zdravstveni sustav, ali zadnju godinu dana 232 milijuna eura je utrošeno na liječenje te skupine ljudi, istaknuo je. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju široko priznaje prava, gdje puno skupina osiguranika ima osnove za dobivanje zdravstvenog osiguranja, dodao je.

- Tu su studenti, djeca, mnoge druge skupine. S obzirom na tako širu pokrivenost populacije vjerujem da neće biti iznimaka koji će biti na ovaj način izgurani iz zdravstvenog osiguranja. Nama je obaveza, zbog financijske stabilnosti samog zdravstvenog sustava, vidjeti što i kako, poručio je Beroš.

U povodu prosvjeda vozača Hitne medicinske pomoći u znak podrške kolegi koji je u istražnom zatvoru zbog slučaja u kojem su pregažene tri osobe, ministar je rekao kako je istraga u tijeku, a nije u njegovom području odgovornosti da to komentira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!