18:50 / 06.05.2020.

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/HRT

Zadnji dan za prijave u Registar štete grada

-

-

Foto: - / -

Iako je odmah dobio crvenu naljepnicu, gospođa Ivanka još ne želi napustiti stan u kojem je provela cijeli život. Kaže - u zgradu staru više od 100 godina.
Sve do ponoći građani čija je imovina oštećena u potresu koji je prije mjesec i pol pogodio Zagreb, još se mogu prijaviti u Registar štete grada. Sve će to biti temelj za isplatu naknade prema postojećoj zakonskoj regulativi, ili pak novoj ako se donese zakon. No, mnogi i dalje u moru informacija koje dolaze sa svih strana ne znaju što činiti i često su prepušteni sami sebi.

Iako je odmah dobio crvenu naljepnicu, gospođa Ivanka još ne želi napustiti stan u kojem je provela cijeli život. Kaže - u zgradu staru više od 100 godina stalno se ulagalo, no nakon ovakvog oštećenja ne zna što joj je činiti. Smatra da je nužno napraviti stručni elaborat.

- Trebali se kuća od temelja srušiti, da li joj se treba djelomično posvetiti pažnja i koliko je to novaca. Ovo što su napravili za zdravstvo je prekrasno, isto je trebalo napraviti i za Zagreb - kaže Ivanka Gorup.

Upravitelj zgrade kaže da su s gospođom već kontaktirali, napravili očevid te preporučili daljnji pregled statičara. Svaki je dan na terenu 50-ak ekipa, a reagirali su na gotovo sve dojave građana.

- Riječ je o iznimno složenim zahvatima, među kojima su i radovi na uklanjanju oštećenih dimnjaka, crijepa i limarije, te cigle i svih opasnih dijelova s oštećenih zidova, novo pokrivanje krova, stavljanje PVC zaštite. Sve se rješava u najkraćem mogućem roku - odgovaraju iz GSKG.

U HNS-u kažu - Zakon o obnovi Zagreba spreman je.

- Zakon je spreman, naravno ovisno o koordinacijama Vlade nadam se da će ovaj tjedan ga završiti i da će se idući tjedan naći u Saboru - uvjerava Milorad Batinić, predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a.

No sve ovisi o datumu raspuštanja Sabora.

- Veseli me to da prije nego se raspusti Sabor, da donesu taj zakon da možemo voziti po dnevnom redu i sukladno s novim zakonom - kaže Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

I gospođa Marija se nada nekom skorašnjem rješenju jer je njezin rodni grad Zagreb to i te kako zaslužio.

- Nijedan grad nije tako lijep u mome srcu kao Zagreb. Pa to je moj Zagreb, tu su pokopani moji pradjedovi na Mirogoju - kaže.

Također apelira da se pričeka s pokretanjem tramvajskog prometa u središtu grada, što je najavljeno za dva tjedna. Pita se što će biti kada se ispred oštećene zgrade uspostavi javni gradski prijevoz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!