Zadravec: Imam podatak da neki liječnici rade privatno dok su na bolovanju u KBC-u

12.05.2021.

11:56

Autor: V.G./HRT

Dijana Zadravec

Dijana Zadravec

Foto: HTV / HRT

Dijana Zadravec čestitala je novom vršitelju dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoranu Vatavuku na izboru te poručila kako ima njezinu podršku. Istaknula je da je svima u cilju zaštita pacijenata.

-  Želim mu dobre poslovne donose i želim naglasiti da ima moju punu podršku i nudim svoju punu suradnju, kao što sam nudila i svojim prethodnicima, vezano za pitanja oko onkoloških pacijenata i radiologije, rekla je Zadravec.

Smatra kako termin "reality show" nije primjeren stanju koje trenutno vlada u KBC-u Sestre milosrdnice.

- U ovom trenutku na Zavodu za radiologiju, kojem sam predstojnica, radi 30 specijalista radiologije. Nema nas dovoljno s obzirom na volumen posla, ali mi smo zajedno sa specijalizantima kojih ima 20, najveća radiologija u zemlji. Javno komuniciranje da radiologa nema je potpuno krivo. Što se tiče Klinike za tumore, ondje rade radiolozi koji su ondje locirani po ugovoru, ali i kolege iz Vinogradske. Odrađuju se onkološki pacijenti. Nalaze će pacijenti dobiti u roku na način da ćemo uspostaviti teleradiologiju, danas je pravno formaliziramo, ali i na način da će dvije zagrebačke bolnice preuzeti neke pacijente. Ja sam i ranije dala prijedloge bivšem ravnatelju Zovaku, a danas ću i profesora Vatavuka upoznati s njima da ih žurno riješimo. Mislim da s te strane nema problema, naziv "reality show" nije adekvatan nego su mediji uključeni, a za to potrebe nije bilo. U pozadini stoje interesne skupine pojedinaca i privatnih klinika, što sam više puta istaknula u javnosti.

Vatavuk je ranije jutros rekao kako je sa Zadravec, kao i svima, u kolegijalnim odnosima, što je i ona potvrdila.

- Bila sam u dobrim kolegijalnim odnosima i s ministrom Berošem i dr. Zovakom. Kad smo počeli surađivati usko u nekim upravnim stvarima, razišli smo se u pogledima na rješavanje problema. To su problemi koji se tiču mojih prijava za korupciju i za nezakonitosti, a to sve imaju institucije s mojim imenom i prezimenom, ja se ne skrivam iza anonimnih prijava.

Zadravec je rekla kako očekuje da će uskoro biti raspisan i natječaj kako bi mogli realizirati dugoročnije planove za KBC.

Što se tiče prijave za mobing, kazala je kako je zatražila izuzeće dvaju članova Povjerenstva za unutarnji nadzor, dr. Milasa i dr. Vagića, jer su pokazali da su pristrani i nekolegijalni.

- Mi već duže vrijeme upozoravamo na nekorektne odnose s njihove strane gdje su na temelju pozitivnih argumenata iznijeli negativne činjenice. Tražila sam da se u ovim postupcima ta dva člana povjerenstva izuzmu. Očitovala sam se na brojne dopise i prepiske, postoji nevjerojatna pojava da se djelatnici s radiologije bune protiv svojih obveza iz ugovora o radu. Ako medicinsku sestru pozovete na odgovornost zašto je vratila šest pacijentica i pritom kazala da radiologa nema, ona vas prijavi za mobing. Moja je obveza organizacija, koordiniranje i kontrola rada djelatnika. To je potpuno nevjerojatna situacija, rekla je.

Dodala je kako joj nije poznato da se dr. Milas izuzeo iz Povjerenstva, kao i da se dr. Vagić nije.

O pismu radiologa

Komentirala je pismo 11 radiologa, a u kojem poručuju da je za njihov odlazak iz bolnice odgovorna Zadravec.

- To je netočno. To je grupa liječnika koji nikad nisu komunicirali, sad su instrumentalizirani, to su liječnici iz HUBOL-a. HUBOL selektivno targetira pojedince. Sad su istupili pojedinci. Što znači 'uvjeti rada'? To je oprema, ona je skupa, ja prva tražim dobru radiološku opremu. Nešto sam uspjela nabaviti. Ali nisam uspjela nabaviti moderne CT uređaje. Klinika ima loše uređaje, ali to nije moja odgovornost.

- Oni se žale na odredbe iz Ugovora o radu. Bio im je problem dežurati, prelaziti s jedne lokacije na drugu. Mi smo takva bolnica, imamo tri bolnice. Njima se to nije sviđalo, svatko je želio imati neko ugodno okruženje. Rad u bolnici nije stvar želja, nego potreba pacijenata. Ja nikada nisam bila prema njima onakva kako mi se imputira. Idem uvijek kolegijalno, korektno. Ja sam profesionalna, ne ulazim u privatne odnose. Možda kolegice to nisu htjele prihvatiti jer su mlade, htjele su odmah prosperitet. Puno radiologa predano i marljivo radi, da ne bi ispalo da se samo upućuju kritike, rekla je Zadravec.

- Ovdje imamo zaista velik broj radiologa, ali obujam posla se povećao gotovo duplo. Postojeći broj radiologa je nedostatan, ali nas ima 30. To uopće nije trebalo biti istaknuto u medijskom prostoru da ih nema jer sam ja kao predstojnica planirala alokaciju Vinogrdskih radiologa i zapošljavanje novih. Otišla su tri mlada radiologa, koji nisu eksperti kako su neki govorili. Ostalo je troje liječnika koji su svi uzeli bolovanje taj dan. Pa sad vi recite je li to namjerno orkestrirano? Ja sam zatražila provjeru tih bolovanja jer sam dobila podatak da neki od njih kad su na bolovanju istovremeno privatno rade. Problem radiologa u Hrvatskoj postoji u svim zagrebačkim bolnicama, svi bi bili sretniji da nas ima više. Ja sam raspisala 24 specijalizacije. Ne možete stvoriti radiologa preko noći, trebate pet godina. Ali ako im ne pružite bolje uvjete rada s modernom opremom, mi ih nećemo moći zadržati u zdravstvenom sustavu, zaključila je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!